FOTO Pozele trucate care au intrat în istorie: de la o execuţie regizată la inundaţiile date drept tsunami jpeg

FOTO Pozele trucate care au intrat în istorie: de la o execuţie regizată la inundaţiile date drept tsunami

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: C.S.
🗓️ 4 mai 2011

Poze trucate care l-au înfăţişat pe liderul terorist Osama bin Laden mort au împânzit internetul. Nu este prima oară când pozele false îşi fac loc în mass media. Unele dintre cele mai premiate şi apreciate fotografii sunt regizate sau trecute prin Photoshop.

Vestea că administraţia americană ar putea publica o fotografie cu trupul neînsufleţit al liderului terorist Osama bin Laden a împânzit Internetul de imagini trucate. După ce o astfel de poză apăruse în primele ore de la anunţul făcut de Barack Obama privind capturarea şi uciderea lui bin Laden, o alta a apărut marţi seara pe site-ul businessinsider.com. Jurnaliştii şi-au expimat încă de la început reticenţa privind autenticitatea acestei poze, deoarece rana de la cap este deasupra ochiului drept, nu deasupra celui stâng aşa cum s-a vehiculat iniţial.

Foto:guadian.co.uk        Foto:businessinsider.com

image
image

Prima poză este un fals care a circulat pe Internet încă din 2009, potrivit şeful biroului din Islamabad al Geo TV, cea mai urmărită televiziune din Pakistan, care a şi făcut-o publică la câteva ore de la anunţul făcut de Casa Albă.

Alte fotografii au apucat să se întipărească bine în memoria opiniei publice, înainte de a fi descoperit faptul că au fost regizate sau editate.

Foto:CBS News

image

Este o poză care prezintă execuţia unui om, care nu a fost judecat şi care nu ştie exact ce crimă a comis, în Saigon, în 1968. Ce e în neregulă cu ea? În primul rând execuţia trebuia să aibă loc într-o clădire din apropiere, dar de dragul artei a fost mutată în stradă, acolo unde lumina pică exact aşa cum trebuie. Se pare că era important pentru colonelul Ngyen Ngoc Loan, şeful poliţiei din Saigon la cea vreme, cel care apăsa pe trăgaci, să apară în poză din profil. Fotograful Eddie Adams a câştigat ulterior premiul Pulitzer.

Trucarea fotografiilor de război a început să devină o practică de rutină. Fotograful Brian Walski de la Los Angeles Times a fost concediat după ce s-a descoperit că pozele sale cu trupele americane detaşate în Irak şi civilii afgani erau de fapt un mixaj din mai multe poze.

Foto:Los Angeles Times 

image

Despre abuzurile trupelor americane şi britanice asupra deţinuţilor afgani sau irakieni vorbesc chiar documentele secrete ale administraţiei americane sustrase şi publicate de WikiLeaks anul trecut. Torturarea prizonierilor de către militarii din armata Marii Britanii sau din cea a SUA nu este un lucru care poate fi pus la îndoială. Însă pozele care înfăţişează aceste torturi şi umilinţe da. Mai ales că s-a descoperit că astfel de poze publicate de Daily Mirror sunt false. 

image

De obicei marile catastrofe naturale atrag după ele o avalanşă de imagini zguduitoare. Din nefericire nu toate sunt de la tragedia pe care se presupune că o descriu. În urma tsunamiului care a răvăşit Asia, în 2004, o serie de fotografii au apărut cu viteze fulgerului în presa internaţională. S-a dovedit ulterior că instantaneele fuseseră surprinse în urmă cu doi ani. în timpul inundaţiilor produse în China din cauza râului Qian Tang Jiang.

Foto:snopes.com

image

Vezi aici mai multe poze cu inundaţiile date drept tsunami