FOTO Muzeul Universităţii din Bucureşti s-a redeschis pentru public

Autor 1024 vizualizări


Muzeul Universităţii din Bucureşti s-a redeschis astăzi pentru public, în incinta Facultăţii de Drept. După un an de lucrări de renovare, modernizare şi reorganizare, cu prilejul aniversării a 151 de ani de la înfiinţarea Universităţii, uşile Muzeului au fost redeschise vizitatorilor interesaţi de lumea istoriei şi culturii universitare. 

Muzeul Universităţii din Bucureşti a fost înfiinţat la 29 iulie 1967 şi deţine un patrimoniu vast, compus din documente şi obiecte valoroase, semnificative pentru istoricul prestigioasei instituţii de învăţământ bucureştene. Mărturiile merg în timp până la momentul înfiinţării Academiei Domneşti la Bucureşti, de către domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Muzeul Universităţii din Bucureşti valorifică o gamă largă de exponate, precum documente, manuscrise, cărţi rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, picturi, sculpturi, piese de mobilier ş.a. Astfel sunt marcate momente şi elemente cruciale în istoria instituţiei – printre care fondarea, confirmarea primului rector al Universităţii şi a decanilor celor trei facultăţi, prin decretele lui Alexandru Ioan Cuza;piatra fundamentală a vechii clădiri, aşezată la fundaţia edificiului pe 10 octombrie 1857, acvila de pe frontonul realizat de arhitectul Karl Storck, dar distrus în timpul bombardamentelor anglo-americane din aprilie 1944. 

Proiectul de redeschidere a Muzeului a fost coordonat de conf. univ. dr. Florentina Niţu, prodecan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. În timpul ceremoniei de deschidere au vorbit ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice Sorin Mihai Cîmpeanu, Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, fostul preşedinte Emil Constantinescu şi conf. univ. dr. Florentina Niţu. 

""