Fosile cu o vechime de 150 de milioane de ani, ale unui ''strămoș'' al crocodilului de astăzi, descoperite în Chile jpeg

Fosile cu o vechime de 150 de milioane de ani, ale unui ''strămoș'' al crocodilului de astăzi, descoperite în Chile

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 30 iulie 2021

Un scheleton fosilizat cu o vechime de 150 de milioane de ani, descoperit într-un masiv muntos din sudul Chile, este strămoşul crocodilului modern, a anunţat vineri Muzeul Argentinian de Ştiinţe Naturale, relatează agerpres.ro.

Specia, denumită Burkesuchus mallingrandensis, a fost descoperită în 2014 de către o echipă de cercetători argentinieni şi chilieni într-un depozit de fosile din apropierea oraşului Mallin Grande, din Patagonia. A fost apoi analizat de Muzeul Argentinian de Ştiinţe Naturale (MACN) din Buenos Aires.

Cu circa 200 de milioane de ani în urmă, ''crocodilii aveau dimensiuni mai mici şi nu trăiau în apă. Paleontologii au dorit mereu să ştie cum a avut loc tranziţia'', a declarat pentru Reuters Federico Agnolin, cel care a descoperit specimenul.

''Burkesuchus demonstrează o serie de trăsături unice, pe care nu le are niciun alt crocodil întrucât au fost primii care au început să ajungă în apă, în apă dulce'', a spus Agnolin.

Potrivit MACN, crocodilii au apărut la începutul Jurasicului, cam în aceeaşi perioadă cu primii dinozauri. În câteva milioane de ani au ajuns să trăiască în apă, datorită existenţei mărilor calde şi puţin adânci. America de Sud este cunoscută pentru diversitatea fosilelor marine de crocodili.