Fortăreață egipteană veche de 3 200 de ani, descoperită în Israel jpeg

Fortăreață egipteană veche de 3.200 de ani, descoperită în Israel

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 3 septembrie 2020

Arheologii din Israel au descoperit o fortăreață veche de 3.200 de ani construită de egipteni și canaaniți, inamicii israeliților din vremurile biblice. Această fortăreață a fost construită pentru a rezista expansiunii filistenilor în regiune, relatează Live Science.

Fortăreața Galon datează de la jumătatea secolului XII î.Hr., pe când se crede că trăia personajul biblic Samson, conform Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA).

Fortăreața reprezintă un indiciu al frământărilor sociale și mai ales militare dintr-o epocă în care locuitorii acestei regiuni, cunoscută drept Canaan, se aflau sub autoritate egipteană. În cursul secolului XII î.Hr., în Canaan au pătruns israeliții și filistenii. fața acestor amenințări, canaaniții și egiptenii au construit această fortăreață, conform IAA.

Fortăreața a fost descoperită la aproximativ 70 de kilometri sud de Ierusalim. Construcția pătrată are o latură de 18 metri și era dotată cu turnuri de observație în fiecare dintre cele patru colțuri. Pragul de la intrare este sculptat dintr-o stâncă masivă ce cântărește 3 tone.

Atunci când oamenii intrau în această fortăreață, construită după stilul arhitectonic egiptean, ar fi văzut o curte interioară pavată cu lespezi de piatră, iar în centrul fortăreței erau ridicate coloane de piatră. Pe fiecare latură a fortului se aflau camere, unde arheologii au descoperit sute de vase ceramice, unele dintre ele intacte, așa cum sunt o cupă și un vas ce erau folosite, probabil în ritualuri religioase, explică arheologii Saar Ganor și Itamar Weissbein.

Sursa foto: © Dafna Gazit și Emil Eljem / Israel Antiquities Authority

descoperire jpg jpeg

În urmă cu 3.200 de ani, vechii israeliți se stabiliseră în așezări nefortificate în Munții Iudeii, în regiunea centrală a Israelului modern și în Cisiordania. În aceeași perioadă, filistenii s-au extins de-a lungul țărmului sudic al Mediteranei și în câmpiile din apropiere de coastă unde au construit orașe mari precum Ashkelon, Ashdod și Gat. Fortăreața Galon se afla exact în mijlocul teritoriilor filistenilor și israeliților.

Pe măsură ce filistenii au încercat să cucerească mai multe teritorii în Levant, au ajuns să se confrunte cu canaaniții și cu egiptenii.

„Se pare că Fortăreața Galon a fost construită în cadrul unei tentative canaanite/egiptene de a rezista noii situații geopolitice din regiune”, conform celor doi arheologi. 

La mijlocul secolului XII î.Hr., egiptenii au părăsit Canaanul, lăsându-i pe canaaniți să-și apere singuri teritoriul. Plecarea lor a condus la distrugerea orașelor canaanite, probabil, atacate de filisteni.