Florin Iepan: Antonescu a ucis mii şi mii de oameni jpeg

Florin Iepan: Antonescu a ucis mii şi mii de oameni

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 11 noiembrie 2010

Florin Iepan a declarat într-un interviu pentru Institute of Documentary Film din Praga-despre cel mai nou film al său, Odessa, care prezintă masacrarea evreilor de către trupele române, în cel de-Al Doilea Război Mondial-că, în prezent, nimeni nu acceptă că România a fost o ţară fascistă.

Filmul Odessa, al lui Florin Iepan, aflat în postproducţie, va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Amsterdam, care începe pe 17 noiembrie. Odessa este o poveste a masacrelor ce au avut loc în Europa centrală şi de est în al Doilea Război Mondial.

În interviu, Iepan a spus că ideea peliculei i-a venit când a fost abordat de televiziunea publică pentru a face un film despre Ion Antonescu, în seria "Mari români". Acesta a povestit că, în timpul emisiunii TV, tot mai mulţi români au votat pentru Antonescu. "Atunci, percepţia mea despre Antonescu a fost, de asemenea, pozitivă - un luptător împotriva comunismului, care a fost executat de către ruşi, în 1946", a spus el, adăugând:"De fapt, noi nu ştiam că el era adevăratul criminal de război. A fost un model pentru politicienii noştri".

Regizorul a spus că a descoperit, în urma documentării, că Antonescu a avut o politică împotriva evreilor mai puternică decât cea din Germania de atunci. "În 1941, nu existau lagăre de concentrare naziste, dar, la acea vreme, Antonescu ucisese mii şi mii de oameni. Era un pragmatic. În viziunea sa, populaţia evreiască din nordul României era pro-comunistă şi pro-rusă. Acolo nu a fost vorba de purificare etnică", a mai spus regizorul, în interviul acordat Hanei Rezková.

Acesta a spus că a dorit să îi includă în documentarul său pe regele Mihai, care era şeful statului în perioada atrocităţilor, şi pe singurul supravieţuitor al masacrului, "domnul Zaslawski", dar nu a putut ajunge la rege, despre care regizorul spune că "nu a declarat niciodată nimic referitor la uciderea a sute de evrei din timpul domniei sale".

Iepan povesteşte în acelaşi interviu că în cărţile de istorie româneşti tinerii puteau citi că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, românii "au salvat mulţi evrei". "Azi, nimeni nu acceptă că România a fost o ţară fascistă. Niciun istoric nu doreşte să facă ceva împotriva status quo-ului".

În ceea ce priveşte promovarea filmului Odessa, Iepan a spus că îşi doreşte ca acesta să fie prezentat ca "un produs comercial", adăugând că va promova pelicula prin cele mai moderne mijloace. "Aş vrea să colaborez cu regizorul de film Sergiu Nicolaescu, care a creat istoria noastră prin filmele sale. Noi nu avem istorie. Avem filme istorice. Dacă l-aş convinge pe Nicolaescu să facă un film despre Odessa, acest fapt ar deveni parte din istoria noastră".

Iepan mai spune în interviu că, în general, naţiunile mici "au tendinţa de a şterge şi de a reconstrui istoria". "Nimeni nu a făcut un documentar bun despre victimele românilor, ungurilor sau croaţilor", a spus el.

Totuşi, Iepan a spus că este optimist în ceea ce priveşte modul în care românii vor percepe filmul său. "Cred că societatea românească este pregătită. Situaţia nu mai este ca acum 20 de ani, sub Ceauşescu. Nu cred că totul depinde de mine. Când va avea loc o dezbatere, eu voi trece în umbră", a spus acesta.Interviul cu regizorul Florin Iepan a fost publicat, pentru prima dată, în revista specializată Industry Reel, care se adresează realizatorilor de documentar, la Festivalul de la Jihlava (Cehia).

Institute of Documentary Film susţine proiectele de documentar din Europa centrală şi de est şi are sediul la Praga (Cehia).

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale lui Florin Iepan, filmul Odessa este o coproducţie România/ Germania şi este prezentat la festival cu titlul "Work in progress". Pelicula este produsă de Sub-Cult-Ura, cu Răzvan Georgescu şi Florin Iepan ca producători, şi Starcrest Media GMBH, cu Carl Schmitt-coproducător. Proiectul a primit o finanţare de 252.000 de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), în sesiunea noiembrie-decembrie 2007.

Florin Iepan este cunoscut în special pentru documentarul "Născuţi la comandă. Decreţeii", realizat în 2004. Documentarul prezintă povestea decretului nr. 770 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii, din anul 1966, transformat în lege.

Printre filmele semnate de Iepan se mai numără "Unicul, adevăratul Tarzan" şi "Bela Lugosi: Vampirul căzut".

"Unicul, adevăratul Tarzan" (2004) îl prezintă pe actorul şi sportivul de origine germană Johnny Weissmuller, născut la Timişoara, în 1904, care a ajuns campion olimpic la înot şi interpretul lui Tarzan în peste zece filme, realizate între 1932 şi 1948.

În "Bela Lugosi: Vampirul căzut" (2007), Florin Iepan urmăreşte traseul actorului de origine maghiară, născut la Lugoj, în 1882, care a dat viaţă personajului Dracula.