Filmele care au şocat lumea   VIDEO jpeg

Filmele care au şocat lumea - VIDEO

📁 Istoria Filmului
Autor: Raluca Moisă
🗓️ 12 octombrie 2010

„Portocala Mecanică“, „Ultimul tango la Paris“ şi „Caligula“ (1979) se numără printre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografului. Violenţa gratuită, satira religioasă şi scenele de sex explicit sunt doar câteva motive pentru care aceste pelicule nu au rulat în cinematografe.

Atunci când au fost lansate, aceste filme au şocat opinia publică şi au fost interzise ani de zile în mai multe ţări, potrivit cotidianului britanic „The Independent".  Totul a început încă din anii de aur ai Hollywoodului, cu producţia „Nimic nou pe frontul de Vest" (1930).

Filmul spune povestea unor soldaţi germani care luptă în Primul Război Mondial şi care ajung să înţeleagă inutilitatea luptei. Motiv îndeajuns de întemeiat ca Adolf Hitler să interzică filmul în cinematografele din Germania şi Austria, între 1931 şi 1945. Filmul a rulat o scurtă perioadă la cinema, în 1930, însă mai mulţi membri ai Partidului nazist au boicotat proiecţiile şi au dat drumul unor şobolani în săli, pentru a speria spectatorii.

Infracţiuni reale

În 1971, Stanley Kubrick a lansat „Portocala mecanică/A Clockwork Orange", un film care şochează şi acum prin violenţă. După ce filmul a apărut în cinematografe, au fost sesizate mai multe cazuri de infracţiuni ale unor tineri ce imitau comportamentul violent al eroului principal, care omora vagabonzi şi viola femei. La vremea respectivă s-a zvonit că acesta a fost motivul pentru care regizorul a retras pelicula din cinematografele din Marea Britanie. Abia după moartea lui Kubrik, văduva acestuia a dezvăluit că regizorul s-a „autocenzurat" la sfatul poliţiei, pentru că primise ameninţări în repetate rânduri.

De acelaşi tratament, însă în mai multe ţări (Finlanda, Marea Britanie, Brazilia, Australia, Germania de Vest, Chile, Islanda, Irlanda, Norvegia, Singapore şi Suedia) a avut parte şi horrorul „Masacrul din Texas/ The Texas Chainsaw Massacre" (1974). Pelicula, care conţine scene de o violenţă greu de suportat, a fost inspirată dintr-un caz real al unui criminal în serie.

Deşi comedie, „Life of Brian" (1979), un film în care au joacă membrii trupei Monty Python, a fost interzis în Norvegia, Singapore şi Irlanda. O satiră religioasă, pelicula spune povestea lui Brian, născut într-o iesle, lângă Isus, motiv pentru care oamenii îl cred un mesia.În clasamentul celor mai controversate filme din istorie au fost incluse şi „Exorcistul", „Caligula" şi „Salo sau cele 120 de zile ale Sodomei/Salo or the 120 Days of Sodom".

Lista peliculelor controversate

- „Portocala Mecanică" (1971), regizor Stanley Kubrick-„Masacrul din Texas" (1974), regizor Tobe Hooper- „Exorcistul" (1973), regizor William Friedkin-„Life of Brian" (1979), regizor Terry Jones- „Ultimul tango la Paris" (1973), regizor Bernardo Bertolucci-„Nimic nou pe frontul de Vest" (1930), regizor Lewis Milestone- „Caligula" (1979), regizori Tinto Brass şi Bob Guccione-„Salo or the 120 Days of Sodom" (1975), regizor Pier Paolo Pasolini- „The Last House on the Left" (1972), regizor Wes Craven-„Cannibal Holocaust" (1980), regizor Ruggero Deodato

Texas Chainsaw MassacreThe ExorcistPortocala mecanică