Figurine din ceramică, descoperite într o groapă de gunoi antică / FOTO jpeg

Figurine din ceramică, descoperite într-o groapă de gunoi antică / FOTO

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 2 iunie 2017

Rămășițele a patru figurine din ceramică reprezentând capetele unor femei au fost descoperite în fostul oraș antic Porphyreon, unde se află în prezent orașul libanez Jiyeh.

Fragmentele de capete din ceramică au o vechime de circa 2.400 de ani și au fost descoperite în ceea ce pare a fi o groapă de gunoi antică și în care se mai găseau fragmente de oale, oase de animale arse și rămășițe de struguri, măsline și năut, relatează Agerpres.

Descoperirea a fost realizată în 2013, de o echipă de arheologi de la Centrul Polonez pentru Arheologie Mediteraneană. Arheologii polonezi au reușit acum să asambleze fragmentele în cel puțin patru capete separate.

Cel mai bine păstrat cap din ceramică are o înălțime de circa 24 cm și o lățime de circa 15 cm. Figurina este decorată cu vopsea roșie și include reprezentarea unei coafuri care este specifică celei purtate de femeile elene, spune arheologul Mariusz Gwiazda în Zeitschrift für Orient-Archäologie (Jurnalul de arheologie orientală).

Cele trei găuri mici din partea de sus a capului bine păstrat au fost probabil folosite pentru atârnarea acestuia pe un zid. Cele patru obiecte decorative au fost probabil "aruncate atunci când pereții pe care erau prezentate au fost redecorați sau reconstruiți", a mai spus Gwiazda.

Cele patru capete de femei din ceramică prezintă trăsături grecești, feniciene, precum și elemente de origine egipteană. Probabil capetele, nu sunt reprezentări ale unor persoane reale.

"Cred că acestea sunt reprezentări ale unor zeități. Dar acest lucru este imposibil de dovedit fără inscripții sau reprezentări ale unor atribute ale unor zeități specifice", a declarat Mariusz Gwiazda pentru Live Science.

Figurine Liban 2 jpg jpeg

Foto: Adam Oleśiak / Centrul Polonez pentru Arheologie Mediteraneană, Universitatea din Varșovia