Programul Festivalului de Film Istoric Râșnov jpeg

Festivalul de Film Istoric Râșnov

Filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actorii si regizorii, proiectii in Cetate, atmosfera de epoca, prezentari de carte, concerte cu prime auditii, expozitii. Peste 40 de filme documentare si de fictiune intr-un maraton cinematografic de peste 70 de ore.

Rasnovul se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, aici fiind locul in care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale cinematografiei romanesti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov drept capitala a filmului istoric in Romania.

Fiecare editie a FFIR e focalizata pe cateva subiecte, relevante atat la nivel local, cat si international. La editia din 2013, dezbaterile si proiectiile festivalului graviteaza in jurul urmatoarelor subiecte:-anul 1968 (primavara de la Praga, revolutia culturala din Franta, asasinarea lui Martin Luther King si Bobby Kennedy, demonstratiile impotriva razboiului din Vietnam, grevele din Japonia si Argentina, Ceausescu si opozitia fata de URSS, prima masina Dacia produsa la Pitesti s.a.);-John F. Kennedy, 50 de ani de la asasinarea unuia din cei mai iubiti presedinti americani;-Legendele muzicii din anii '60, o parte din aceste legende implinesc sau ar fi implinit 70 de ani insa anii '60 reprezinta perioada in care ei au entuziasmat prima data iubitorii de muzica;-Amza Pellea, se implinesc 30 de ani de la disparitia unui mare actor de teatru si film;-cele mai noi productii cu tematica istorica.

Festivalul se afla la editia a 5-a si este unicul eveniment cu acest profil in sud-estul Europei.