Festivalul Academic de Reconstituire Istorică "În numele trandafirului", la Râşnov jpeg

Festivalul Academic de Reconstituire Istorică "În numele trandafirului", la Râşnov

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 27 august 2010

Festivalul Academic de Reconstituire Istorică, intitulat "În numele trandafirului", se va desfăşura, de vineri până duminică, în Cetatea Râşnovului.

Personajele istorice vor reconstrui atmosfera epocilor demult apuse în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Academic de Reconstituire Istorică, organizat de Primăria Râşnov.

Potrivit organizatorilor, cei care vor recrea cele mai importante momente din istorie sunt, în general, oameni simpli, pasionaţi de trecut, care poartă şi un nume:"reenactors".

În general, reenactorii dintr-o trupă se specializează pe reconstituirea unui perioade istorice studiate în detaliu.

"La festival sunt invitate câteva trupe de reenactors foarte cunoscute în Europa. Aceşti oameni nu sunt neapărat istorici, însă ei sunt pasionaţi de istorie şi studiază până în cel mai mic detaliu o anumită perioadă. Unii dintre ei sunt simpli muncitori", a spus cercetătorul ştiinţific Adrian-Silvian Ionescu, el însuşi un recunoscut "reenactor".

Reenactorii vor recrea o perioadă istorică atât prin vestimentaţie, cât şi prin modul de viaţă până în cele mai mici detalii, care nu sunt prezentate în manualele de istorie, ci doar în cărţile de istorie militară sau în lucrările şi cercertările ştiinţifice.

La Râşnov vor fi prezente trupe din ţări precum România, Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Franţa, Belgia.

România este reprezentată la Festivalul Academic de Reconstituire Istorică de Asociaţia "6 Dorobanţi", condusă de Adrian-Silvian Ionescu, cel care în cariera de reenactor a ajuns la gradul de general de brigadă.

Trupa română va reda în detaliu viaţa soldaţilor din timpul războiului ruso-româno-turc, dar şi din primul şi al doilea Război Mondial, precum din timpul campaniei napoleoniene.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc, vineri, la ora 19.00, în centrul oraşului, cu parada celor 150 de soldaţi.

Va urma apoi un concert de muzică militară, în Cetatea Râşnov, şi o proiecţie de film istoric "Ziua fiarei", un documentar istoric fără dialog.

Ziua de sâmbătă este rezervată luptelor, când cetatea se va transporma într-un adevărat câmp de luptă unde se vor confrunta turcii otomani şi cavalerii creştini din Evul Mediu sau armatele Imperiului Francez şi jagerii austrieci.

Sâmbătă seară, va avea loc o retragere cu torţe către centrul oraşului şi vizionarea filmului istoric "Cooking history".

Ultima zi de festival, duminică, va fi rezervată reconstituirii unei bătălii din Carpaţi, din Primul Război Mondial.

Evenimentul se încheie cu depuneri de coroane la monumentele soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial, în cimitirul săsesc, dar şi în cimitirul românesc din Râşnov, precum şi la monumentul Reginei Maria de la Bran.