Extremiştii din Ungaria protestează la Versailles, împotriva Tratatului de la Trianon jpeg

Extremiştii din Ungaria protestează la Versailles, împotriva Tratatului de la Trianon

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 4 iunie 2010

Formaţiuni de extremă-dreapta din Ungaria organizează vineri dimineaţa, la Versailles, o manifestaţie împotriva Tratatului încheiat acolo după Primul Război Mondial, în urmă cu 90 de ani, considerat de Budapesta o umilire naţională, informează L'Express, citat de Medifax.

Pe ruinele fostului Imperiu Austro-ungar, care a dispărut în 1918, învingătorii din Primul Război Mondial stabileau, la 4 iunie 1920, prin Tratatul de la Trianon, noile frontiere ale Ungariei. Două treimi din teritoriul său (teritoriu deţinut de Ungaria în cadrul Imperiului Austro-Ungar, n.r.) şi o treime din populaţia acesteia reveneau, prin acest document, Austriei, Cehoslovaciei, României şi Iugoslaviei.

Cea de a 90-a aniversare a Tratatului de la Trianon, considerat de Budapesta o "umilire naţională", urma să fie marcată vineri printr-o manifestaţie a extremei-drepte ungare la Versailles, în cursul dimineţii urmând să aibă loc un miting la intrarea în Grand Trianon, urmată de o ceremonie la catedrală, la ora la care a fost semnat documentul, în cursul după-amiezii.

După o perioadă interbelică dominată de nostalgie şi revanşism, comentează publicaţia franceză, "şapa de plumb a comunismului a acoperit, fără să astupe total, această rană a istoriei", adăugând că aceasta a "reapărut odată cu apariţia democraţiei". Publicaţia citează, în continuare o declaraţie a primului premier ungar din perioada post-comunistă, Josef Antall, care afirma, în 1990, că se considera "premierul a 15 milioane de unguri", o aluzie directă la maghiarii din ţările vecine.

În campania electorală din această primăvară, partidul de dreapta al lui Viktor Orban, Fidesz, care a câştigat alegerile, şi formaţiunile de extremă-dreapta şi-au promis reciproc "repararea (acestei) nedreptăţi", adoptând, la 26 mai, o lege care permite maghiarilor din ţările vecine să obţină dubla cetăţenie. Textul urmează să intre în vigoare în august, în pofida protestelor unora dintre aceste ţări, în special Slovacia.

Ambasada Ungariei din Paris nu a luat nicio atitudine în legătură cu protestul extremei drepte ungare de la Versailles, iar consulul a fost rugat să-şi petreacă ziua la birou, potrivit publicaţiei franceze.