Expoziția "Lada cu zestre  Nunta în tradiția și cultura din Nordul Rusiei", la Muzeul Satului jpeg

Expoziția "Lada cu zestre. Nunta în tradiția și cultura din Nordul Rusiei", la Muzeul Satului

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 30 octombrie 2015

Expoziția "Lada cu zestre. Nunta în tradiția și cultura din Nordul Rusiei" se va deschide joia viitoare, în Sala Gheorghe Focșa a Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti".

Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului, transmis joi AGERPRES, expoziția este organizată în parteneriat cu Centrul rus de știință și cultură București, Ambasada Federației Ruse în România și Muzeul Etnografic Rus, în cadrul Zilelor Culturii Ruse 2015.

Expoziția reunește obiecte din colecțiile Clubului Etnologic Parascheva din Sankt Petersburg și este dedicată unuia dintre cele mai complexe și spectaculoase fenomene ale culturii tradiționale — nunta din Nordul Rusiei.

Publicul va avea ocazia să vadă șapte ansambluri vestimentare complete ce reflectă îmbrăcămintea rituală de sărbătoare a țăranilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea din județul Pinejsk, gubernia Arhanghelk:costume de mire și mireasă, costum de sărbătoare al fetei — "povyazocnița" (costum arhaic al cărui element principal este cel de găteală a capului numită povyazka — "lăgătoare"), dar și ansambluri vestimentare purtate de femei de diferite vârste, toate confecționate de membrele Etnoclubului, după modele existente în colecțiile Muzeului Etnografic Rus.

Partea specială a expoziției o constituie cele peste douăzeci de păpuși de cârpă create cu motive preluate dintr-o colecție rară din satul Pokșenga, județul Pinejsk, gubernia Arhanghelsk, păpuși folosite pentru un joc tematic al fetelor adolescente "de-a nunta" și "în metische" (petrecere tinerească). Construit pe joc ritual și situații de viață, acest tip de joc permite copilului, într-o formă accesibilă lui, să asimileze un rol pe care îl va aplica ulterior în viață.

Nunta tradițională rusă este un fenomen complex, incluzând aspecte variate prin origine, natură și elemente funcționale. Împreună cu ritualuri arhaice (loviturile rituale peste mâini, despletirea cozilor fetei logodite, etc.), în ritualul de nuntă au intervenit obiceiuri creștine, cum ar fi rugăciunea, cununia și altele.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 29 noiembrie.

sursa:Ager Press