Expoziția „Dacii din Câmpia Bănățeană” jpeg

Expoziția „Dacii din Câmpia Bănățeană”

Asociația ArheoVest, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizează expoziția "Dacii din Câmpia Bănățeană.Săpăturile arheologice ale șantierului-școală de la Unip – Dealu Cetățuica, jud. Timiș (2009-2013)".

Expoziția “Dacii din Câmpia Bănățeană” este deschisă pe holul din fața Aulei Magna din Universitatea de Vest timp de două luni (perioada 7 decembrie 2013 – 7 februarie 2014). Timișorenii sunt invitați să admire o parte din obiectele descoperite la situl arheologic de la Unip – “Dealul Cetățuica”, din județul Timiș, unde s-au găsit primele urme ale existenței dacilor în câmpia bănățeană. Vestigiile arheologice au fost descoperite în urma săpăturilor realizate în ultimii cinci ani, iar obiectele găsite au o valoare importantă pentru cunoașterea istoriei. Printre vestigiile găsite la Unip se numără trei gropi, rămășițe ale locuințelor în care dacii trăiau acum mai bine de 2.000 de ani, gropi ritualice, gropi de provizii în care se aflau o mulțime de obiecte pe care oamenii le foloseau în viața de zi cu zi, și nu numai, dar și cuptoare în care gospodinele făceau pâine.

Situl arheologic de la Unip este deosebit de important pentru că în Câmpia Bănățeană sunt cunoscute foarte puține urme de viață, în special din epoca dacică. Astfel, timișorenii pot observa vase de diferite dimensiuni din ceramică, în care era depozitată apa sau proviziile, vase de băut, care erau aduse ca ofrande divinităților. De asemenea, sunt expuse oale pe care dacii le utilizau la gătit, care au pete de arsură, dovadă că au fost utilizate pe vatra deschisă, dar și semințe de măr, grâu sau mazăre vechi de peste 2.000 de ani sau copii fidele ale cuptoarelor.

Această expoziție face parte dintr-un mai larg șir de evenimente care se desfășoară sub egida ArheoVest. Astfel, pe 7 decembrie 2013 a avut loc Simpozionul ArheoVest, “Interdisciplinaritate în arheologie şi istorie, ediţia I,  In memoriam Liviu Măruia”, culminând cu lansarea volumului“Interdisciplinaritate în arheologie şi istorie”, ArheoVest I.

Surse:

-          http://www.arheovest.com/

-          http://www.pressalert.ro