"Exponatul lunii", un opaiț creștin din veacul IV d  Hr , vernisat la Muzeul de Istorie a Banatului jpeg

"Exponatul lunii", un opaiț creștin din veacul IV d. Hr., vernisat la Muzeul de Istorie a Banatului

📁 Muzeele României
🗓️ 8 ianuarie 2016

Muzeul de Istorie al Banatului (MIB) din Timișoara a lansat, marți, proiectul inedit intitulat "Exponatul lunii", vedeta primei expoziții fiind copia unui opaiț creștin de lut, caracteristic secolului al IV-lea d.Hr.

Piesa a fost achiziționată de la Roma, spre sfârșitul veacului al XIX-lea, de o timișoreancă înstărită, Eva Kocsis, pe care a donat-o Muzeului Banatului în anul 1872.

'Este o copie a unui opaiț creștin. Originalul era din bronz, dar pentru că materialul era foarte scump, copiile pentru comunitățile mai sărace se făceau din lut. O astfel de copie a ajuns și la noi. A fost achiziționată în 1888 de la Roma, de doamna Eva Kocsis, care a donat-o Muzeului Banatului ce tocmai se inaugurase și voia să contribuie la îmbogățirea patrimoniului muzeului', a declarat pentru AGERPRES Călin Timoc, muzeograf principal I în cadrul Muzeului de Istorie al Banatului.

Potrivit muzeografului, lunar o piesă dintre cele mai valoroase ale Muzeului Banatului va fi expusă ca 'exponatul lunii'.

'Lansăm proiectul 'Exponatul lunii' cu acest opaiț, dar lunar vom ridica ștacheta și vom arăta publicului piese și mai frumoase, din toate secțiile muzeului nostru. deocamdată, avem proiectul pentru 12 luni, cu 12 piese. Dacă va avea succes la public, vom continua proiectul, sprijiniți cu finanțare de la Consiliul Județean. Avem foarte multe piese colecționate încă din perioada administrației austro-ungare, inclusiv de pe teritoriul Ungariei. Sute de piese nu au fost expuse niciodată și vrem să ieșim cu ele', a explicat muzeograful.

Expoziția rămâne deschisă până la 31 ianuarie 2016, după care va fi expusă o altă piesă.

sursa:Agerpress