Evreii români, nemulţumiţi de discursul preşedintelui israelian Shimon Peres jpeg

Evreii români, nemulţumiţi de discursul preşedintelui israelian Shimon Peres

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 16 august 2010

Reprezentanţii Centrului Simon Wiesenthal s-au declarat uimiţi şi dezamagiţi de discursul de joi al preşedintelui israelian Shimon Peres, la Bucureşti, când acesta a mulţumit României pentru salvarea a 400.000 de evrei la Holocaust, ignorând cei pe care regimul mareşalului Antonescu i-a ucis.

Membrii centrului au precizat că regimul mareşalului Ion Antonescu a jucat un rol cheie în masacrul estimat la 280.000-380.000 de evrei români şi ucraineni, în timpul Holocaustului, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Centrului Wiesenthal.

Directorul centrului, istoricul Efraim Zuroff, citat în comunicatul de presă, a menţionat că discursul preşedintelui Peres a fost de neînţeles, în contextul în care o comisie istorică în frunte cu Elie Wiesel a descoperit, în 2004, că regimul din România a participat, în mod semnificativ, la uciderea unei părţi importante a comunităţii evreieşti, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Astfel, potrivit istoricilor, evreii erau deportaţi, mai ales din Basarabia, Bucovina şi ţinutul Dorohoi. Aceştia erau duşi în Transnistria, care avea rolul unui "gigantic câmp de ucidere a evreilor".

"Deşi preşedintele Peres a urmărit, în mod evident, să sublinieze un element pozitiv al istoriei evreimii româneşti şi unul care a avut un impact benefic asupra dezvoltării statului Israel, faptul că nu a condamnat crimele oribile ale regimului Antonescu împotriva evreilor va avea consecinţe nefaste, mai ales în România şi Europa de Est, unde există o tendinţă, în societăţile postcomuniste, de a nega sau minimiza rolul jucat de colaboratorii naziştilor în anihilarea evreilor", precizează sursa citată.

Reprezentanţii centrului Wiesenthal i-au cerut lui Peres să-şi corecteze şi clarifice remarcile de joi de la Bucureşti, pentru a nu întări opinia celor care vor să nege sau să modifice istoria Holocaustului, promovând o falsă echivalenţă între crimele naziştilor şi comuniştilor.

Preşedintele israelian, Shimon Peres, a declarat, joi, la Bucureşti, că Israelul nu va uita niciodată că, în cele mai negre perioade ale istoriei, vremuri ale nazismului, România a ajutat la salvarea a 400.000 de evrei, care au venit în Israel şi au ajutat la construirea acestui stat, dar şi-au păstrat şi identitatea şi cultura şi dragostea pentru România.

Shimon Peres a adăugat că doreşte să mulţumească pentru aceasta poporului român.