Erdogan a câștigat un nou mandat de președinte al Turciei  jpeg

Erdogan a câștigat un nou mandat de președinte al Turciei

📁 Istorie recentă
Autor: Readctia
🗓️ 25 iunie 2018

Președintele în exercițiu al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost proclamat învingător din primul tur al alegerilor prezidențiale anticipate de duminică, cu o „majoritatea absolută“ a voturilor valid exprimate.

Președintele Consiliului Electoral Superior(YSK) a anunțat în noaptea de duminică spre luni că au fost numărate 97,7% din voturi. Voturile rămase de numărat nu vor afecta rezultatul realegerii lui Erdogan, care a obținut peste 50% din voturile necesare în alegerile de duminică. Acest scrutin marchează totodată începutul unui nou regim - prezidențial -, care-i acordă lui Erdogan puteri consolidate.

Rezultate neoficiale arată că cinci partide au trecut pragul de acces în Parlament, a mai anunțat președintele Consiliului Electoral Superior. Acestea sunt Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan, Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP), Partidul Republican al Poporului (CHP, laic), Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd)) și Partidul Bun (centru-dreapta).

Foto: Pixabay