Epave vechi de mii de ani, descoperite în Marea Baltică jpeg

Epave vechi de mii de ani, descoperite în Marea Baltică

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2010

„Am reuşit să identificăm epavele a 12 nave, dintre care nouă sunt foarte vechi. Credem că unele dintre aceste nave datează din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, altele din Evul Mediu, iar altele sunt vechi de mii de ani“, a declarat Peter Norman, consultant al Consiliului Suedez pentru Patrimoniul Naţional.

Epavele au fost descoperite la o adâncime de peste 100 de metri, în timpul operaţiunilor de explorare a fundului marin efectuate de consorţiul Nord Stream pentru gigantul rus Gazprom, care urmează să amplaseze un gazoduct subacvatic ce va lega Rusia de Germania, pe sub Marea Baltică.

„Cu ajutorul sonarelor, angajaţii consorţiului au descoperit mai întâi anumite neregularităţi pe fundul mării (...) şi au filmat câteva dintre aceste forme ieşite în relief. Astfel am putut să descoperim epavele“, a explicat Peter Norman.Această descoperire a fost făcută în afara apelor teritoriale ale Suediei, însă în zona economică a acestei ţări. Datorită temperaturilor joase şi concentraţiei scăzute de oxigen, Marea Baltică este considerată un mediu ideal pentru conservarea epavelor, acestea putând să rămână intacte timp de mai multe sute sau chiar mii de ani. Din acest motiv, Vasa, celebra corabie de război suedeză care s-a scufundat în largul oraşului Stockholm în timpul călătoriei inaugurale, în 1628, a putut fi recuperată intactă, după ce a petrecut peste 400 de ani pe fundul mării.

Vasa este în prezent una dintre principalele atracţii turistice ale capitalei suedeze. În opinia lui Peter Norman, aproximativ 3.000 de epave au fost descoperite şi catalogate pe fundul Mării Baltice, însă experţii consideră că există peste 100.000 de ambarcaţiuni în zonă.