Enigma morţii lui Tutankhamon, dezlegată jpeg

Enigma morţii lui Tutankhamon, dezlegată

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2010

După zeci de ani de speculaţii, acum se ştie cu siguranţă că „regele‑copil“ suferea de o dureroasă boală osoasă. Dar nu aceasta l‑a răpus, la nici 19 ani, ci malaria. „Toata lumea credea că regele Tutankhamon a fost ucis, din cauza unei găuri pe care au găsit‑o la ceafă. De fapt este o gaură pe care o făceau, în timpul dinastiei a XVIII‑a, când realizau mumificarea“, spun specialiştii. Până acum, fracturile multiple de pe trupul mumiei au stârnit imaginaţia şi interesul arheologilor, dar şi al criminaliştilor. Mulţi credeau că Tuthankamon a fost ucis. Însă toate presupusele răni au o altă explicaţie.

„Mumia avea masca de aur şi peste 100 de bucăţi de aur. (Arheologul care a descoperit mumia-n.r.) a încercat să scoată masca, dar nu a putut. A trebuit să strice mumia! A rupt‑o în 18 bucăţi“, mai spun egiptologii. Aceleaşi analize ADN au pus capăt lungului şir de contoverse, legate de familia celui mai cunoscut faraon egiptean. Tutankhamon este fiul controversatului faraon Akhenaton (cunoscut şi sub numele de Amenofis al IV‑lea-n.r.).

Acesta, nu numai că a fost singurul faraon monotheist, dar se pare că a fost şi primul monoteist din istorie. În timpul lui Akhenaton, adică la mijlocul anilor 1300 î.Hr., era venerat un singur zeu, discul soarelui, numit Aton. Tot tatăl „faraonului copil“ a mutat capitala Egiptului din Teba, la Amarna. Şi tot Akhenaton a fost soţul celei mai frumoase şi cunoscute femei din Egipt, Nefertiti. Specialiştii au identificat şi mumia mamei lui Tuthankamon, însă ce rol a jucat ea în istorie rămâne, deocamdată, o enigmă. De fapt, sunt multe semne de întrebare care îl înconjoară încă pe Tuthankamon. Toţi oamenii de ştiinţă care i‑au atins mumia, chiar dacă nu au murit, i‑au simţit, într‑un fel sau altul, şi blestemul.