Autor 1081 vizualizări


După o pauză de opt ani, în perioada 16-26 august 2021, la Cimitirul de Onoare ”Sf. Mina” din Focșani, s-a desfășurat o nouă tabără militară de lucru organizată de Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK, asociaţie umanitară de utilitate publică aflată sub patronajul Președintelui Germaniei). 

Pentru realizarea lucrărilor de întreținere planificate la cimitir, detașamentului militar german – venit din landul Saxonia – i s-au alăturat și militari români din Brigada 8 ROT. Tinerii militari din ambele țări au reușit, umăr la umăr, să îmbunătățescă vizibil starea necropolei, toate crucile din piatră fiind curățate, iar numele celor căzuți revopsite. Acolo sunt înhumați, alături cele câteva mii de militari germani, și un număr important de militari români, unguri, austrieci și ruși, morți în ambele războaie mondiale, informează un comunicat al Reprezentanței VDK în România. 


La încheierea activității a avut loc o scurtă dar emoționantă ceremonie, în sunetele unei trompete fiind aprinse candele și depuse coroane de flori spre amintirea celor morți. Un moment comemorativ special a fost organizat la mormânul maiorului Eduard Buchner (foto sus), deținătorul Premiului Nobel pentru chimie în 1907, rănit și sfârșit din viață la Focșani cu exact 104 ani în urmă... 


Fondată în 1919, Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.) îngrijește mormintele a 2,8 milioane de soldați, situate în 832 de cimitire din 46 de țări. Pe teritoriul României, în circa 170 de localități, sunt înhumate rămăşiţele a peste 95.000 de militari germani căzuţi în ambele războaie mondiale. 


Printre cele mai mari cimitire de război se numără și cele din județul Vrancea (Țifești, Bordești, Soveja și Focşani). Organizate după încheierea, în 1996, a Acordului interguvernamental româno- german privind mormintele româneşti de război, primul acord semnat de statul român în acest domeniu, taberele de îngrijire a cimitirelor de onoare sunt și ele o expresie a bunei colaborări dintre cele două țări – membre U.E. și N.A.T.O. –, bazate pe înțelegere și încredere. 


Următoarea tabără va avea loc în luna octombrie, tot în Vrancea, la Țifești, la marele Cimitir de onoare Frunzoaia.