După 25 de ani, Rusia s a retras complet din Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa png

După 25 de ani, Rusia s-a retras complet din Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 martie 2015

Într-o vreme în care oficialii europeni sunt îngrijoraţi cu privire la agresiunea Rusiei în Europa de Est şi cer în mod deschis formarea unei armate pan-europene, Moscova a anunţat că se retrage complet din tratatul cu privire la controlul armelor, semnat la sfârşitul Războiului Rece.


„Federaţia Rusă a decis să oprească participarea sa la reuniunile grupului consultativ, începând cu 11 martie 2015. Aşadar, Rusia încheie complet acţiunile sale în [cadrul] Tratatului cu privire la Armele Convenţionale în Europa, anunţat în 2007”, comunică Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse.

Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europaa fost semnat în 1990, între cele 16 ţări membre ale Organizaţiei  Tratatului Atlanticului de Nord şi cele şase state membre ale Pactului de la Varşovia. Prin acesta se stabileau plafoanele pentru numărul de soldaţi, tancuri, artilerie şi alte active militare non-nucleare care puteau fi staţionate în Europa.

Presa de stat a relatat că decizia de „a se retrage complet” din tratat a fost anunţată de Anton Mazur, şeful delegaţiei ruse pentru discuţiile cu privire la controlul armelor, aflat în Viena.

Retragerea Rusiei este, totuşi, numai o formalitate. În 2007, preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat observarea de către Rusia a tratatului, după ce ceilalţi semnatari nu au fost de acord cu o serie de schimbări – sub forma unui tratat „adaptat”. Rusia a simţit că acele schimbări erau necesare datorită faptului că noua aliniere a puterilor mondiale după Războiul Rece lăsa Rusia deoparte.

„Ani de zile, partea rusească a făcut tot posibilul pentru a menţine viabilitatea regimului de control asupra armelor convenţionale, a iniţiat discuţii cu privire la adaptarea Tratatului cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa, a ratificat acordul cu privire la Tratatul FACE Adaptat”, a declarat Mazur, coform agenţiei ITAR-TASS. „ Din păcate, ţările din NATO au preferat să eludeze prevederile FACE, prin expansiunea alianţei şi prin folosirea oricăror pretexte pentru a împiedica intrarea în vigoare a Acordului cu privire la Tratatul FACE Adaptat. Această cale [a acţiunilor], urmărită în ciuda repetatelor noastre avertismente cu privire la impactul nociv asupra regimului de control asupra armelor convenţionale, a dus la rezultatul inevitabil – suspendarea de către Rusia a Tratatului FACE în 2007”, continua Anton Mazur.

Rusia a continuat să participe la întâlnirile consultative dintre semnatari. Totuşi, Mazur a declarat că Moscova consideră acum continuarea participării ca fiind „inutilă atât din punct de vedere politic, dar şi practic şi excesiv de costisitoare din punct de vedere financiar şi economic”.

Mazur a adăugat:„Acest pas nu înseamnă că Rusia respinge continuarea dialogului cu privire la controlul armelor convenţionale în Europa dacă şi când partenerii noştri sunt pregătiţi pentru asta. Încă suntem gata pentru o muncă în comun pentru un nou regim de control asupra armelor convenţionale în Europa, care atât în interesul Rusiei, cât şi al celorlalte state europene.”

Anunţul a venit la numai câteva zile după ce Preşedinele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut crearea unei singure armate care să reprezinte întrea Uniune Europeană, aduncând în atenţie ca principal motiv agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina. „O armată europeană comună ar transmite un mesaj clar Rusiei că suntem serioşi cu privire la apărarea valorilor europene”, spunea Juncker.