Dovezi ritualice din Epoca de Piatră descoperite pe ”insula vrăjitoarelor” jpeg

Dovezi ritualice din Epoca de Piatră descoperite pe ”insula vrăjitoarelor”

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 29 septembrie 2015

Pe insula Bla Jungfrun, de pe coasta de est a Suediei, a fost descoperit un teritoriu din epoca de piatră, unde în urmă cu 9000 de ani se oficiau ritualuri rupestre. Insula este cunoscută pentru poveștile care se învârt în jurul ei, legende cu vrăjitorie, blesteme și puteri supranaturale.

Insula Bla Jungfrun cu ”bolovanii săi uriași și stânci abrupte oferă un peisaj dramatic, și timp de secole insula cea pustie a fost asociată cu ideea de putere supranaturală”, a declarat o echipă de arheologi în prezentarea susținută la întâlnirea anuală a Asociației Arheologilor Europeni, reunită la Glasgow, Scoția.

Conform unor legende vechi de secole, de fiecare sărbătoare pascală, pe insulă, vrăjitoarele se întâlneau pentru a se închina diavolului însuși. De asemenea, legate de loc existau și multe blesteme, însă cel mai cunoscut era blestemul potrivit căruia cine lua sau muta o piatră de la locul ei, de pe insulă, urma să aibe o viață plină de ghinion. Dar cât de vechi sunt aceste legende nimeni nu poate spune cu exactitate.

.

mister 2 jpg jpeg

Cercetările arheologice au început în primăvara anului 2014. ”Rezultatele sunt uimitoare și dezvăluie activități umane extinse pe toată aria insulei, activități ce datează din perioada mezolitică a epocii de piatră.”, susțin arheologii. Oamenii care au călătorit pe insulă puteau practică mai multe tipuri de ritualuri, având în vedere existența în prima peșteră a unui altar, unde puteau aduce ofrande zeilor, iar în cea de a doua peșteră exista un spațiu extins, care putea fi folosit pe post de scenă sau loc ritualic. ”În cele două peșteri au fost identificate două caracteristici diferite de ritualuri”, spun cercetătorii.

Una dintre peșteri are un gol mare, de aproximativ un metru, care a fost bătut într-un perete vertical. Sub acest gol se află un loc special pentru foc. Arheologii nu știu cu exactitate semnificația golului, dar speculează că însuși actul de crearea al golului făcea parte din ritual. Sunetul scos și imaginea focului puteau avea o importanță deosebită în desfășurarea ritualului.Între cele două peșteri, arheologii au găsit un adăpost mic, creat în stâncă, de aproximativ 8 metri, unde erau adăpostite unelte.

Cercetările arheologice continuă, dar între timp, insula a fost transformată în parc național, Turiștii au voie să o viziteze doar pe timpul zilei, deoarece noaptea nu există nicio sursă de energie electrică sau de apă potabilă.

Sursa:livescience.com