Două statui colosale au fost descoperite în Egipt jpeg

Două statui colosale au fost descoperite în Egipt

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 26 martie 2014

 "Până în prezent, lumea îi cunoştea pe cei doi Coloşi ai lui Memnon, dar, începând de azi, va cunoaşte patru coloşi ai lui Amenhotep al III-lea", spunea arheologul de origine germană Hourig Sourouzian, ce se ocupă de conservarea templului.

Arheologii din Luxor, Egipt au dezvelit în martie 2014 două statui uriașe ale faraonului Amenhotep III și a soției sale, Tiye. Cele două statui au fost descoperite în situl arheologic unde sunt celebri Coloși ai lui Memnon, reprezentări ale aceluiași faraon. Mai precis, ele se află chiar în templul funerar al faraonului, cunoscut ca și ”templul milioanelor de ani”.

Cele două statui sunt deteriorate dn cauza vremii, irigațiilor, dar și a vandalismului. Una din noile statui din cuarțit roșu cântărește aproximativ 250 de tone și îl reprezeintă pe Amenhotep III așezat, cu mâinile sprijinite pe picioare. Statuia măsoară 11, 5 metri, deși la origine avea 13.5 metri și o greutate de 450 de tone. Diferența o face dubla coroană tradițională pe care o purta înainte, iar care acum a dispărut. Faraonul este reprezentat purtând o coroană, ”nemes”, o tunică plisată, iar la mijloc poartă o curea. La piciorul drept se află statuia soției sale, Tiye, care poartă peruca specific egipteană și o rochie. La piciorul stâng se afla statuia mamei sale, care acum a dispărut. Tronul este decorat cu scene ce reprezintă unirea Egiptului de Sus cu Egiptul de Jos. Cealaltă statuie, reprezentându-l pe faraon în picioare a fost pusă la intrarea nordică în templu. De asemenea, arheologii au descoperit și o statuie a fiicei faraonului, prințesa Iset.