Două fosile africane pun la îndoială teoria evoluţiei umane din Homo Erectus jpeg

Două fosile africane pun la îndoială teoria evoluţiei umane din Homo Erectus

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 9 septembrie 2011

Fosilele a două creaturi asemănătoare omului, vechi de peste 1, 9 milioane de ani, au fost descopertite în Africa de Sud. Rămăşiţele au fost expuse prima dată în 2010 şi au definit o nouă specie numită Australopithecus sediba, anunţă BBC. Ultimele cercetări susţin că descoperirea ar putea schimba perspectiva asupra originii umane. 

Echipa de cercetători condusă de profesorul Chris Stringer a publicat recent un studiu în care susţine că trăsăturile creierului, picioarelor, mâinilor şi pelvisului acestor creaturi indică faptul că specia aceasta se află pe o linie directă de evoluţie către Homo sapiens.

În prezent teoria evoluţiei noastre este legată direct de Homo erectus, care a trăit cu un million de ani în urmă şi care, potrivit paleontologilor, era legat la rândul lui de alte creaturi mai vechi şi mai primitive precum Homo habilis sau Homo rudolfensis.

Marea descoperire a lui Stringer constă în faptul că deşi Australopithecus sedibaeste o specie mult mai veche decât Homo erectus, anatomia şi capabilităţile sale sunt mult mai avansate. Din această cauză, apare teoria evoluţiei omului din Australopithecus sediba ca fiind mai probabilă decât evoluţia din celelalte specii.