Dosarul Mineriadei: incompetenţă sau ascunderea vinovaţilor? jpeg

Dosarul Mineriadei: incompetenţă sau ascunderea vinovaţilor?

📁 Istorie recentă
Autor: Adevărul
🗓️ 5 februarie 2015

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis azi, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente. „Adevărul“ vă arată traseul complicat al acestui dosar.

Se vor împlini în curând 25 de ani de la sângeroasa Mineriadă din 13-15 iunie 1990, când 4 parsoane au fost împuşcate în centru Bucureştiului, sute de oameni au fost bătuţi de mineri până la inconştienţă şi alte 1.300 de persoane au fost arestate în mod ilegal. În tot acest timp, Dosarul Mineriadei a fost plimbat pe la Parchete, fragmentat, apoi refăcut până când nici procurorii nu au mai reuşit să-i ţină urma. Toate acestea reprezintă fie o mostră de incompetenţă, fie un caz clasic de tergiversare pentru ascunderea vinovaţilor. A fost nevoie de intervenţia CEDO pentru ca această stare de fapt să se schimbe.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus azi infirmarea a trei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 a avut un traseu sinuos iar cei care se fac vinovaţi pentru ororile petrecute la Bucureşti acum două decenii fie au murit de moarte bună, fie sunt, în continuare, liberi.

Continaurea pe adevarul.ro