Donald Trump retrage trupele americane din Siria jpeg

Donald Trump retrage trupele americane din Siria

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 21 decembrie 2018

Președintele Statelor Unite Donald Trump a ordonat retragerea trupelor americane staționate în Siria, apreciind că și-a atins obiectivul - de a „învinge” gruparea Statul Islamic (SI) în această țară devastată de război, relatează AFP.  

„Am învins gruparea Statul Islamic în Siria, singurul meu motiv de a fi (prezenți) acolo în timpul președinției Trump”, a scris pe Twitter președintele american, care și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de a ”aduce trupele acasă”.

Aproximativ 2.000 de militari americani sunt desfășurați în prezent în nordul Siriei - în principal forțe speciale prezente cu scopul de a lupta împotriva SI și de a antrena forțe locale în zone recucerite de la jihadiști.

Casa Albă a rămas evazivă cu privire la calendar, limitându-se să afirme, fără să prezinte date concrete, că plecarea militarilor americani a început.

Secretarul american al Apărării și-a dat demisia

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, se va retrage din funcție „cu distincții” la sfârșitul lunii februarie, a anunțat joi președintele SUA, Donald Trump. Vestea vine la scurt timp după anunțul președintelui SUA care a decis să retragă trupele americane din Siria.

Trump a declarat că generalul Mattis „a fost un mare ajutor pentru mine în a-i determina pe aliați și alte țări să-și plătească obligațiile militare”. Trump nu a numit un succesor pentru Mattis, dar a menționat că va numi pe cineva în curând.

Trump vrea să retragă 7.000 de soldați din Afganistan

Administrația Trump plănuiește să retragă mii de soldați din Afganistan, relatează presa americană, potrivit BBC News. Conform unor oficiali neidentificați, în jur de 7.000 de soldați - jumătate dintre cei rămași în Afganistan - s-ar putea întoarce în SUA în câteva luni. Acestă informație nu a fost confirmată oficial.

Înainte să devină președinte, Trump a susținut în repetate rânduri retragerea trupelor americane din Afganistan, însă anul trecut a menționat că va menține prezența americană acolo pentru a preveni colapsul Afganistanului după o revenire a talibanilor.

Foto: Coast Guard Compass