Donald Trump: miliardarul afacerist, proaspătul preşedinte american ales jpeg

Donald Trump: miliardarul afacerist, proaspătul preşedinte american ales

📁 Preşedinţi americani
🗓️ 9 noiembrie 2016

Donald J. Trump este definiţia unei poveşti americane de succes în domeniul imobiliar, sport şi divertisment, dar şi a unei vieţi nelipsite de scandaluri. Absolvent al Școlii Wharton de Finanţe, autor a peste cincisprezece cărţi (dintre care cea mai bine vândută  fiind  “Arta Negocierii”), om de afaceri excentric şi creator al unui imperiu financiar al cărui nume poartă, abia intrat în lumea politicii, Donald Trump a fost ales pentru poziţia de lider al lumii libere. Vrea să combată sistemul pe care îl consideră „învechit" şi „corupt", imigraţia ilegală, terorismul, corectitudinea politică prin metode mai puţin ortodoxe şi să pună America pe primul loc, spunând tot ce vrea să audă alegătorul american de rând. Va reuşi oare Trump să facă America Mare din nou?

1946-s-a născut în Queens, New York. 

1964-Trump a  absolvit Academia Militară din New York şi se transferă la Attends Fordham. 

1968-Trump a absolvit Şcoala Wharton de Finanţe şi Comerţ de la Universitatea din Pennsylvania şi începe să lucreze pentru tatăl său 

1969-Trump îşi ajută tatăl să gestioneze complexul de apartamente din Ohio. În acel an, compania respective a comis un act de discriminare împotriva unui afro-american ce căuta să închirieze un apartament. 

1970-lucrează alături de tatăl său în dezvoltare în Queens şi Brooklyn. 

1971-Trump preia compania tatălui său şi o redenumeşte  “The  Trump Organization”

1972-Doi investigatori trimişi de guvern îi audiază pe chiriaşi pentru a afla dacă compania Trump Management a discriminat minorităţile. 

1973-Trump este dat în judecată de Departamentul de Justiţie pentru că a refuzat să închirieze apartamente din motive rasiste. 

1975-Trump primeşte un împrumut de 1 milion de dolari de la tatăl său pentru a-şi începe cariera în domeniul imobiliar

1976-Trump cumpără Hotelul Commodore din Manhattan pe care îl renovează şi îl transformă în Grand Hyatt 

1977-Trump se căsătoreşte cu Ivana Zelnickova care îi aduce un fiu,  Donald Jr. 

1979-Trump încheie un contract cu oraşul New York City pentru a dezvolta o proprietate ce valora 530 de milioane de dolari. A evitat să plătească impozitele federale. 

1980-Trump declara că nu va candida niciodată pentru o funcţie publică,  susţinând că e o„viaţă inferioară”. 

1981-Se naşte fiica lui, Ivanka Trump  

1983-Trump este dat în judecată pentru hărţuirea unui chiriaş şi pentru că a plătit  sub  salariul minim pe muncitori străini la construirea clădirii „Trump Tower”. Cumpără echipa de fotbal New Jersey Generals. 

1987-Trump publică cartea “The Art of the Deal” (Arta negocierii) în care se remarcă citatul „Mă joc cu fanteziile oamenilor”. Este creată „The Donald J. Trump Foundation” pentru cauze caritabile. 

1989-Trump construieşte cazinoul Taj Mahal care se dovedeşte falimentar ulterior. Intră pentru prima dată în topurile Forbes. 

1990-Trump divorţează de Ivana. Deschide un hotel în Atlantic City, care falimentează ulterior. 

1993-Trump insultă public nativi americani, susţinând că mulţi proprietari de cazinouri au fost minţiţi în ce priveşte patrimoniul acestora pentru a-şi spori profiturile din Atlantic City. Se căsătoreşte cu Marla Maples şi se naşte fiica sa Tiffany. 

1994-Trump divorţează de Marla Maples. În acea perioada, Trump susţine vizibil Partidul Democrat, fiind fotografiat alături de viitoarea sa rivală,  Hillary, în Hotelul Plaza. 

1995-Deşi pierde aproape 1 miliard$ într-un singur an, Trump continuă să menţină cazinoul deschis fără să plătească impozite federale pe venit. Devine proprietar al Organizaţiei Miss Universe, Miss USA şi Miss Teens, şi declară că va fabrica concurentelor costume de baie mai mici şi pantofi cu tocuri mai mari. 

1996-Trump o jigneşte pe Miss Universe, Alicia Machado, declarând că este “Miss Piggy” şi “Miss Housekeeping”. 

1997-Trump, care a evitat să facă serviciul militar, şi-a comparat viaţa sexuală cu servirea în războiul din Vietnam. Spune că prăzile sale sexuale erau „Vietnamul său personal”. Publică cartea “The Art of the Comeback”. 

1999-Trump divorţează de Marla Maples, deschide primul teren de Golf propriu în West Palm Beach, Florida, lansează “Trump Model Management” şi se implică în Partidul Reformator. Este dat în judecată pentru că a plătit insuficient fotomodelele. 

2000- Trump face anunţuri ofensatoare la adresa nativilor americani, susţinând că ei nu ar trebui să joace jocuri de noroc în statul New York. 

2001- La două zile după atentatele de la  New York, Trump declara că clădirile sale nu au fost afectate, ba chiar s-a lăudat cu cinism că are cea mai înaltă clădire din oraş. 

2002-SEC investighează cazul privind hotelurile şi cazinourile Trump 

2004-Trump găzduieşte emisiunea de pe NBC “The Apprentice”. În acelaşi an, se confruntă cu falimentul cazinourilor din Atlantic City. Încetează să mai deţină control asupra hotelurilor şi cazinourilor. La un interviu ţinut la CNN se declară simpatizant al democraţilor. 

2005-Donald Trump se căsătoreşte cu Melania Knauss, fotomodel de origine slovenă. Printre invitaţii la nunta sa s-au numărat Bill Clinton şi Hillary. Cu puţin timp înainte de căsătorie, Trump face comentarii obscene la  adresa  femeilor  într-o discuţie cu Billy Bush, conversaţie ce a fost înregistrată şi publicată 11 ani mai târziu. Deschide Universitatea Trump, o companie educaţională pentru profit ce s-a dovedit mai târziu o înşelătorie. 

2006-Trump susţine că speră că piaţa de imobiliare să se prăbuşească pentru a câştigă mulţi bani. În acelaşi an se naşte fiul sau, Baron Trump. 

2007-Trump primeşte o „stea” pe aleea “Hollywood Walk of Fame”. În ultima perioadă, aceasta a fost vandalizată de nenumărate ori. În acelaşi an lansează afacerea de fripturi-Trump Steaks, afacere care falimentează după 2 luni. La un meci de Wrestling, a câştigat un pariu făcut cu preşedintele postului de televiziune World Wrestling Entertainment, Vince McMahon, în urma căruia  Trump l-a ras pe cap.

2008-Trump relansează serialul TV “The Apprentice”, redenumit “Celebrity Apprentice”.

2009-Trump anunţă că se retrage din poziţia de şef al companiei “Trump Entertainment Resorts” ce intră în faliment. Este pentru a şasea oară în viaţa sa când falimentează. 

2010-Universitatea  Trump  se  închide după ce se dovedeşte a fi o înşelătorie ce i-a păgubit pe studenţi de 40 de milioane de dolari. 

2011-Trump trimite o echipă privată pentru a începe investigarea certificatului de naştere al preşedintelui Obama care atestă provenienţă sa din Hawaii. S-a declanşat astfel teoria conspiraţiei privind naşterea lui Obama pe pământ american şi controversele privind cetăţenia preşedintelui american. Trump declara că nu va candida la preşedinţie la alegerile din 2012. 

2012-Trump   continuă   să   conteste certificatul de naştere al preşedintelui Obama. Pe contul său de Twitter, Trump a comentat că “schimbările climatice sunt o farsă a chinezilor pentru a face producţia americană non-competitivă”. 

2013-Trump susţine un discurs la  CPAC (Conservatice Political Action Conference) în care denumeşte ţara ca fiind o „totală şi completă mizerie”. Abordează pe Twitter problema privind agresiunile sexuale militare şi crede că e rezultatul integrării femeilor alături de bărbaţi laolaltă în sistem. 

2014-Două cazinouri din Atlantic City ce aparţin lui Trump falimentează. Pentru a asigura opinia publică că nu mai conduce cazinourile respective, le dă în judecată pentru că îi foloseau numele.

2015-Donald Trump îşi lansează candidatura pentru preşedinţia Statelor Unite ale Americii din partea Partidului Republican, declarând că imigranţii mexicani şi musulmani sunt infractori. Promite electoratului că va construi un zid la frontier dintre SUA cu Mexic, că va oferi locuri de muncă, că va duce un război economic cu China şi că va interzice accesul musulmanilor în ţară.

2016-Trump este nominalizat drept candidatul partidului republican pentru Casa Albă, avându-l pe Mike Pence ca partener. The Washington Post publică o înregistrare din 2005 în care Trump poate fi auzit făcând remarci indecente  despre femei. După puţin timp, multe femei încep să-l acuze de hărţuire sexuală.  

În ciuda scandalurilor şi controverselor, pe 8 noiembrie 2016, Trump câştigă alegerile prezidenţiale cu un procent de 47, 8%:289 de voturi electorale și 58, 118, 677 voturi populare.

Sursa: Trump and Clinton:How they got here