Donald Trump anunţă retragerea SUA din Acordul de la Paris cu privire la combaterea schimbărilor climatice jpeg

Donald Trump anunţă retragerea SUA din Acordul de la Paris cu privire la combaterea schimbărilor climatice

📁 Istorie recentă
Autor: Adevărul
🗓️ 2 iunie 2017

Măsura preşedintelui american slăbeşte eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice, susţinând, alături de majoritatea reprezentanţilor republicani, că acest acord afectează negativ economia Statelor Unite. 

Măsura preşedintelui american slăbeşte eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice, susţinând, alături de majoritatea reprezentanţilor republicani, că acest acord afectează negativ economia Statelor Unite. Donald Trump a specificat însă că va respecta procesul de retragere din acest acord, semnat de fostul preşedinte Barak Obama şi ratificat de alte 195 de ţări. Acest proces este estimat să dureze circa patru ani, ceea ce înseamnă că decizia finală va aparţine următoarei administraţii şi probabil va constitui o importantă temă de campanie în viitoarele alegeri.

Dacă va duce la capăt această decizie, Statele Unite se vor alătura singurelor două ţări ce nu sunt semnatare în acest acord, Nicaragua şi Siria. Nicuragua a refuzat să ratifice acordul din motiv că acesta are ţinte mult prea reduse faţă de necesităţile reale ale acestei probleme.

”Pentru a-mi îndeplini angajamentul solemn de a proteja America şi cetăţenii săi, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, dar încep negocieri fie pentru a reintra în Acordul de la Paris, fie o tranzacţie întru totul nouă în baza unor prevederi care să fie echitabile pentru Statele Unite, afacerile sale, muncitorii săi, poporul său, contribuabilii săi”, a declarat şeful statului american.

”Aşadar ieşim. Dar vom începe să negociem şi vom vedea dacă putem să facem un acord care să fie corect iar dacă putem, va fi grozav, iar dacă nu putem, bine”, a conchis el.

Decizia preşedintelui Trump este şocantă în pricipal prin faptul că vine în contrast cu opinia celorlalţi şefi de stat, activişti ecologici, cercetători climatici, directori şi lideri ai lumii de afaceri şi chiar cu membrii importanţi ai administraţiei sale. Analiştii consideră această decizie o victorie pentru aripa naţionalistă a administraţiei sale, reprezentată de consilierul săi pe probleme de strategie, Stephen K. Bannon, şi Scott Pruitt, şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului. Ivanka Trump, secretarul de stat, Rex Tillerson, şi Gary D. Cohen, directorul Consiliului Naţional Economic sunt unele din vocile ce au susţinut participarea în acest acord.

Majoritatea reprezentanţilor republicani susţin decizia preşedintelui Trump. „Îl aplaud pe preşedintele Trump şi administraţia lui pentru o nouă lovitură semnificativă dată politicilor fostei administraţii Obama ce a lovit puternic sectorul energetic al Statelor Unite”, a afirmat liderul majorităţii senatorilor republicani, Mitch McConnell.

Discursul preşedintelui Trump a fost unul cu accent naţionalist, subliniind în repetate rânduri că principalul lui interes sunt interesele Americii, şi în special al muncitorilor americani.

”Am fost votat să apăr interesele cetăţenilor oraşului Pittsburgh, nu ai Parisului”, a fost una din frazele folosite de Trump. Primarul Pittsburgh-ului a răspuns imediat pe twitter că oraşul său va continua să respecte cerinţele Acordului de la Paris.

În discursul său, preşedintele Trump a enumerat sectoarele ce ar fi afectate de cerinţele acestui acord, afirmând că în total, până în anul 2025, Statele Unite vor pierde circa 2,7 milioane de locuri de muncă. Această cifră este disputată viguros de grupurile ecologiste.

Sursa: Adevărul