Doi neo nazişti polonezi au descoperit că sunt evrei jpeg

Doi neo-nazişti polonezi au descoperit că sunt evrei

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 28 septembrie 2010

Un cuplu de polonezi, care s-au cunoscut în tinereţe pe când împărtăşeau sentinemnte neo-naziste, au decoperit cu stupoare că provin din evrei convertiţi în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial. La scurtă vreme după aflarea veştii cuplul a trecut la credinţa strămoşilor.

Povestea apare într-un documentar realizat de CNN despre polonezii care îşi redescoperă originile evreieşti, după ce strămoşii lor şi-au ascuns identitatea religioasă pentru a scăpa de peresecuţii, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pawel şi Ola (ambii au 33 de ani), identificaţi doar după prenumele lor, sunt personajele materialului realizat de CNN.

În urmă cu câţiva ani, Ola a descoperit în arhiva Institutului de Istorie evreiesc din Varşovia că atât ea, cât şi soţul său sunt evrei. "A fost de necrezut - am aflat că avem rădăcini evreieşti. A fost un şoc", a spus femeia.

În momentul în care au aflat acest lucru, Ola şi Pawel erau activi în miscarea neo-nazistă din capitala poloneză. "Eram naţionalistă 100 la sută. În acea perioadă, când eram capete rase, totul era despre puterea albă, despre faptul că evreii erau plaga şi cel mai mare rău al acestei lumi", a afirmat Pawel.

CNN scrie ca atât Ola, cât şi Pawel şi-au îmbrăţişat identitatea evreiască şi sunt activi în prezent în sinagoga locală.

"Nu spun ca nu avem regrete. Îmi pare rău pentru cei pe care i-am bătut. Nu am resentimente", a spus bărbatul.