Documentul secret care ar fi putut schimba soarta lumii  SUA plănuiau un război nuclear  jpeg

Documentul secret care ar fi putut schimba soarta lumii. SUA plănuiau un război nuclear.

📁 Documente istorice
Autor: Redacția
🗓️ 17 septembrie 2012

Mai multe documente declasificate arată, pentru prima oară, că SUA plănuiau un război nuclear încă din anul 1980, scrie Daily Mail.

Pe 25 iulie în acel an, preşedintele Jimmy Carter a semnat directiva numărul 59, un document controversat care schimba politica nucleară a SUA, oferindu-le preşedinţilor mai multă discreţie în planificarea şi punerea în aplicare a unui atac nuclear.

La vremea respectivă, mai multe fragmente din document au ajuns în presă, fiind publicate în New York Times şi The Wall Street Journal. Abia săptămâna aceasta, însă, întregul document a fost făcut public de autorităţile americane.

Directiva 59 dovedeşte că SUA se pregăteau de un eventual război nuclear şi că administraţia Carter căuta noi modalităţi de luptă cu duşmanii, scrie Daily Mail. Cu toate acestea, specialiştii spun că administraţia Carter părea să nu ţină cont de “apocalipsa” care s-ar fi putut declanşa în cazul unui atac nuclear.

La scurtă vreme după ce documentul a fost semnat, media a speculat că acesta nu face decât să sporească tensiunile din Războiul Rece, mai ales în contextul ocupării Afganistanului de către Uniunea Sovietică.

sursa:http://www.gandul.info