Documente din Procesul Templierilor, scoase la licitaţie în Bucureşti jpeg

Documente din Procesul Templierilor, scoase la licitaţie în Bucureşti

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Ana-Maria Onisei
🗓️ 15 noiembrie 2012

Un exemplar care conţine celebrele documente din arhiva secretă a Vaticanului va fi pus în vânzare la Casa de licitaţii Artmark, cu un preţ de pornire estimat între 5.000 şi 10.000 de euro.

În lume există în total doar 800 de exemplare din „Procesul Templierilor", iar unul îi aparţine Papei Benedict al XVI-lea. Exemplarul scos la vânzare în cadrul licitaţiei organizate de Artmark are numărul 227.

Legat în piele lucrată manual, „Procesul Templierilor" e ţinut sub cheie, într-una din vitrinele casei de licitaţii. Sunt camere de luat vederi peste tot. Cele două volume pe care le conţine caseta din piele au câte 254 de pagini fiecare şi cântăresc cinci kilograme.

FOTOGRAFII EXCLUSIVE CU DOCUMENTELE

Răzvan, unul dintre angajaţii Artmark, le răsfoieşte cu mănuşi albe, speciale:„Documentele din proces sunt păstrate într-un fel de etui cu sigiliu. E vorba despre facsimile în latină, imprimate pe pergament", povesteşte Răzvan în timp ce desface foile.

Facsimilele sunt însoţite de un studiu făcut de doi cercetători italieni şi de gravuri imprimate pe hârtie din bumbac.

DESECRETIZATE ÎN 2007

„Vaticanul a desecretizat în 2007 o parte a arhivei documentelor «Procesului Templierilor». Regele Franţei, Filip al VI-lea cel Frumos, având acordul Papei Clement al V-lea, a determinat în anul 1312 confiscarea proprietăţilor, arestarea cavalerilor templieri şi arderea lor pe rug. Exemplarul pe care îl scoatem la vânzare conţine toate documentele procesului, în formă faximilată, inclusiv sentinţa de condamnare", explică istoricul Alin Ciupală.

Majoritatea exemplarelor puse în circulaţie au fost achiziţionate de marile biblioteci universitare din SUA, Asia şi Europa. Documentele scoase la vânzare de Artmark au aparţinut unei colecţii private şi au fost aduse de „unul dintre cei mai mari colecţionari români ai momentului", mai spune Ciupală, fără să-i dea numele. Sunt foarte puţini colecţionarii care vor să fie cunoscuţi public.

SFÂRŞITUL TEMPLIERILOR, MOTIV DE LEGENDE

Distrugerea Ordinului Templierilor a generat multe legende în istorie. De pildă, atunci când a urcat pe rug, Jacques de Molay i-a blestemat pe Papa Clement al V-lea şi pe rege. Papa a murit în nu mai puţin de o lună, de dizenterie, iar Filip al VI-lea cel Frumos a murit peste un an.

„Este o premieră să avem acest exemplar cu documente din «Procesul Templierilor». Speranţa noastră este că va fi achiziţionat tot de o bibliotecă universitară românească. Astfel, cercetăorii români nu ar fi nevoiţi să ajungă până la Vatican ca să poată studia documentele", adaugă Alin Ciupală.

UN EXEMPLAR DIN „DESCRIEREA MOLDOVEI“, LA VÂNZARE

În cadrul licitaţiei de carte rară de la Artmark, mai sunt puse în vânzare şi alte câteva exemplare unicat:„Descrierea Moldovei", de Dimitrie Cantemir, publicată pentru prima dată la Leipzig în 1771, dar şi un exemplar în perfectă stare de conservare a Bibliei editate de Andrei Şaguna, apărută la Sibiu în 1856 şi provenind dintr-o colecţie particulară.

Printre cărţile străine de valoare sunt scoase la licitaţie un exemplar din prima ediţie în limba franceză a „Capitalului" lui Karl Marx, dar şi o ediţie a eseurilor scriitorului francez Michel de Montaigne ilustrată special de pictorul suprarealist Salvador Dalí.

Sursa:www.adevarul.ro