DOCUMENTAR: Sinatra, o stea întunecată jpeg

DOCUMENTAR: Sinatra, o stea întunecată

📁 Recomandări de film
Autor: Alexandru Zaharia
🗓️ 22 noiembrie 2010

Faimosul cântăreţ Francis Albert „Frank“ Sinatra se învârtea prin sferele politicii americane, dar şi prin cele ale crimei organizate.

Născut în 1915, Sinatra a fost singurul copil al imigranţilor italieni Natalie Della Garaventa şi Antonino Martino Sinatra, fiind crescut în spiritul catolic. Democrat convins, cântăreţul de cabaret a fost acuzat de cripto-comunism în 1940, ceea ce a dus la schimbarea lui radicală în ceea ce priveşte vederile politice. În urma acestui scandal a trecut în tabăra republicanilor. Documentarul „Sinatra, o stea întunecată“ dezvăluie faţa nevăzută a unui om plin de contradicţii.

Sinatra putea pune pe jar inimile a milioane de fani, însă puţini ştiu că avea legături dovedite cu Mafia, ce au persistat pe toată durata vieţii lui. Primul showman care şi-a manageriat cariera artistică la cel mai înalt nivel, Sinatra a fost idolul şi mentorul unei întregi generaţii de artişti. După ce şi-a început cariera muzicală în era swing-ului, cu Harry James şi Tommy Dorsey, Sinatra a cântat solo la mijlocul anilor 1940.

În anii ’50, cariera lui profesională a stagnat, însă Sinatra a revenit fulminant în 1954, când a câştigat premiul Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor în rol secundar, în pelicula „De aici către eternitate“. Experimentând probleme legate de vânzările de albume şi după apariţia sa în câteva filme mediocre, Sinatra a hotărât să se retragă de pe scena publică în 1971. La doar doi ani distanţă a revenit asupra deciziei şi, în 1973, a înregistrat mai multe albume ce au ajuns în Top 40. Cu aceste albume, Frank Sinatra a făcut în anii ’80 turnee prin toată lumea. Reprezentaţiile au avut loc până cu puţin timp înainte de moartea sa din 1998.

Viasat History-duminică, 12 decembrie.