Din Reşiţa la Hollywood, cu un documentar despre Holocaust jpeg

Din Reşiţa la Hollywood, cu un documentar despre Holocaust

📁 Holocaust
🗓️ 24 februarie 2014

Producãtorul bãnãţean Sabin Dorohoi şi regizorul Matthew Mishory din Hollywood au filmat un documentar despre Holocaustul din Basarabia.

În urmã cu patru luni, s-au terminat filmãrile pentru un documentar artistic despre Holocaustul din Nordul Republicii Moldova. Filmul va fi lansat cel mai probabil în 2015 şi a fost produs de Iconoclastic Features Hollywood şi Western Transylvania Studios România. Regizorul documentarului este Matthew Mishory din Los Angeles, iar producãtorul român este bãnãţeanul Sabin Dorohoi, originar din Reşita.

Documentarul “Absent” spune povestea familiei regizorului Matthew Mishory, al cãrui tatã s-a nãscut în Basarabia în vremea când aceasta fãcea parte din România. Familia lui a reuşit sã fugã în Israel, chiar înainte începerii celui de-al doilea rãzboi mondial. Dar multe familii de evrei au rãmas… Cei mai mulţi fiind ucişi în Holocaust, în lagãre de exterminare. Filmul dezvãluie şi viaţa oamenilor care locuiesc acum în acele locuri deosebit de sãrace şi îşi amintesc, fie din poveştile bãtrânilor fie din experienţa personalã, despre evenimentele petrecute în rãzboi, când mii de evrei au fost ucişi.

Producãtorul român al filmului, Sabin Dorohoi, a fost pasionat de film încã de timpuriu. De la treisprezece ani realiza “poveşti filmate” cu prietenii sãi pe dealurile din jurul Bocşei (Caraş-Severin), orãşelul în care a copilãrit. A absolvit şcoala de film în 2007 şi a început sã lucreze în industrie încã de când era student. Din cele treisprezece filme de scurtmetraj realizate, ultimele cinci producţii (“Ghela”, “Visând la Galapagos”, “Clopotul”, “Fata din Transilvania” şi “Calea Dunãrii”) i-au adus aproape treizeci de nominalizãri şi premii internaţionale la festivaluri precum:Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia, California Independent Film Festival şi Festivalul de film Est European din Hollywood. Ultimul sãu scurtmetraj, “Calea Dunãrii” a avut premiera mondiala la Hollywood, a fost nominalizat la cel mai mare festival de scurt-metraje din America de Nord şi a câştigat un premiu important pe Coasta de Azur.

Sabin l-a cunoscut pe Matthew la un festival de film la Reykjavik, în Islanda în urmã cu 5-6 ani. Şi de atunci au rãmas prieteni. Iar documentarul “Absent” este prima lor colaborare profesionalã majorã. Filmãrile pentru Documentarul “Absent” au durat o sãptãmânã şi s-au desfãşurat în zona de nord a Republicii Moldova, dar şi în Bucureşti. Echipa de la Hollywood a filmat în oraşele Bãlţi şi Floreşti şi în satele Mãrculeşti şi Vadul Raşcov, la graniţa cu Transnistria.

Deşi turnajul a avut loc în luna Octombrie a anului trecut, vremea a fost deosebit de capricioasã, cu temperaturi foarte scãzute pentru acea datã, ploaie şi vânt. Intemperiile vremii au stricat una din maşinile de producţie şi au dat ceva de furcã realizatorilor, dar rezultatul a fost pe mãsurã, timpul mohorât susţinând atmosfera filmului. În ciuda vremii aspre, localnicii au ajutat foarte mult echipa de filmare. Aşa cã americanii au fost deosebit de impresionaţi de ospitalitatea extraordinarã a românilor basarabeni şi s-au decis cã vor sã revinã în România şi pentru filmarea altor proiecte!

Documentarul a fost produs de Iconoclastic Features din Hollywood, şi Western Transylvania Studios din partea României. Compania americanã a mai produs şi un film de mare succes în America despre viaţa actorului James Dean, iar Western Transylvania Studios este o casã de producţie tânãrã, din vestul României care îşi propune sã dezvolte în zona Timişorii un Pol al Cinematografiei Româneşti prin Investiţia în construcţia unor noi Studiouri de Film orientate spre producţia filmelor pentru Investitorii strãini, cu precãdere din Hollywood.

Dincolo de Filme, Reclame şi Videoclipuri, Western Transylvania Studios, sau pe scurt WTS, oferã servicii de producţie audio-vizualã în mai multe domenii de activitate, adresate nu doar profesioniştilor din industrie, ci unei palete mult mai largi de clienţi, precum:turism, educaţie, sport &aventură, medicină, imobiliare, culinare, evenimente (inclusiv filmãri cinematografice la nunţi) etc. Mai multe detalii despre WTS pot fi gãsite pe pagina oficialã:www.westerntransylvaniastudios.com.

În urma filmãrilor pentru documentar, atât regizorul Matthew Mishory, producãtorul american Eduard Singletary şi operatorul Michael Pessah, s-au arãtat foarte încântaţi de oportunitãţile din România şi au în plan sã revinã la noi în ţarã pentru a mai filma filme de Hollywood. Actualmente e deja în discuţie realizarea unui film Horror în zona de Vest a României, în aceeaşi colaborare cu Western Transylvania Studios.

Sursa:www.adevarul.ro