Dieta Neanderthalilor era mai diversă decât credeam jpeg

Dieta Neanderthalilor era mai diversă decât credeam

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 4 octombrie 2011

Se pare că Neanderthalii nu erau doar nişte vânători nu prea inteligenţi care urmăreau doar prăzi foarte mari. Ultimele cercetări sugerează că dieta lor ar fi fost mult mai echilibrată decât se credea până acum, incluzând carne de pasăre, peşte şi plante.

Omul neanderthal este specia cea mai apropiată de om, ADN-ul neanderthal făcând parte în proporţie de 1 până la 4% din genomul uman modern. O serie de descoperiri recente sugerează că neanderthalul nu ni se asemăna doar din punct de vedere genetic, ci că ar fi avut şi alte trăsături în comun, precum predispoziţia la crearea artei.

„Din moment ce au dispărut, percepţia generală este că ei erau mai proşti decât noi”, spune Bruce Hardy, specialist în paleoantropologie. Dar se pare că nu este aşa. Spre exemplu, dovezile fosile sugerează că neanderthalii vânau foarte multe prăzi mari, mare pare a dietei lor bazându-se pe carne de căprioară, mamut şi alte erbivore mari. Faptul că urmăreau, cu succes aceste animale mari, arată că nu duceau lipsă de inteligenţă. Totuşi, cercetătorii au fost mult timp de părere că omul neanderthal nu era interesant de alte mâncăruri sau nu putea prinde alte animale. Există însă dovezi conform cărora neanderthal-ul se hrănea şi păsări, peşte, scoici şi plante.

Acelaşi Bruce Hardy a spus că „S-a crezut mult timp că neanderthalii nu erau capabili să vâneze păsări deoarece acestea se mişcă prea repede.” Dar dovezile găsite într-o peşteră de pe Valea Rhonului în Franţa demonstrează că dieta strămoşilor noştri era mult mai diversă. Situl este excavat de Marie-Hélène Moncel de la Institutul Francez de Paleontologie Umană din Paris. Un anumit tip de unelte descoperite aoclo, denumite unelte Payre, ar fi fost folosite de rudele noastre dispărute acum circa 125.000-250.000 de ani. Pe lângă oase de căprioară, cai, vaci, rinoceri şi elefanţi, printre artefactele descoperite se numără şi urme de solzi de peşte, pene de pasăre şi plante.