Dezvelirea Plăcii Aniversare "Centenarul Marii Uniri   1918 2018" jpeg

Dezvelirea Plăcii Aniversare "Centenarul Marii Uniri - 1918-2018"

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 octombrie 2018

Un eveniment de excepţie a avut loc duminică 14 octombrie 2018 în Austria la Wiener Neustadt, în incinta Parohiei Ortodoxe Române reprezentată de preotul paroh, Răzvan Gască, cu prilejul sărbătoririi Hramului Bisericii "Sfinta Paraschiva". Cu această ocazie, o placă aniversară cu titlul "Centenarul Marii Uniri - 1918-2018" realizată de către Ioan Astaluş a fost aşezată la Biserica Ortodoxă Română din Wiener Neustadt, Austria. Placa aniversară a fost dăruită comunităţii de către Radio TV Unirea - Austria şi Cercul Cultural Româno-Austriac "Unirea", preşedinte Ioan Godja. 

Placa aniversară este un simbol cioplit în bronz, menţionând cei 100 de ani de la Marea Unire, pentru a rămâne în memoria colectivă şi să fie sărbătorit pe măsura însemnătăţii istorice. În cadrul acestor proiecte, s-au instalat şapte plăci dedicate aniversării Centenarului Unirii, aceasta din Wiener Neustadt fiind prima instalată in străinătate. În acest an au fost desfăşurate evenimente similare realizate în parteneriate cu autorităţi şi organizaţii locale, beneficiind de sprijinul organizatorilor acestei serii de proiecte şi anume Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA, Radio TV Unirea, Fundaţia Asturian, Romanca Society, Editura Transylvanian Edition şi Asociaţia Info Manager . 

Această serie de evenimente s-a bucurat de aprecierea publicului, artistul Ioan Astaluş fiind solicitat să aducă placa aniversară în diferite locaţii din România şi anume: Mănăstirea Sărmasu, judeţul Mureş; Biserica Vălenii de Maramureş, judeţul Maramureş; Inspectoratul General al Poliţiei Bucureşti; Prefectura Mureş; Prefectura Harghita şi Prefectura Covasna. La evenimentul realizat în Austria, la dezvelirea plăcii aniversare, au participat români stabiliţi în Wiener Neustadt, din împrejurimi, ca şi cei din Viena, din alte părţi ale Austriei şi chiar mulţi veniţi din România. Românii prezenţi într-un număr considerabil, la Sfânta Liturghie, la evenimentul dezvelirii plăcii aniversare şi la agapă au retrăit clipe de bucurie creştinească, fericire şi patriotism, reîntâlnindu-se cu fiorul şi mândria de a fi roman. 

Pe aceasta placa este inscriptionat si urmatorul mesaj: 

Pentru nemurirea zilei de 1 Decembrie 1918 înfăptuirea visului de aur al tuturor românilor! 

1918 100 2018

România

O clipă de încântare a fost şi intervenţia artistică a marelui violinist Tudor Andrei, care a stârnit nu doar ropote de aplauze ci şi efluvii de emoţii, cântând: "Mociriţă cu trifoi", Hora Unirii, Rapsodia - George Enescu, Balada - Ciprian Porumbescu. 

Românii au sărbătorit acest moment unii chiar îmbrăcaţi in costumul popular românesc specific mai multor zone geografice şi anume Banat, Sibiu, Maramureş, Oaş, Moldova. Aceste costume au fost îmbrăcate atât de copiii cât şi de adulţi, majoritatea stabiliţi de mulţi ani în Austria.

Aşadar artistul Ioan Astaluş, realizatorul acestei "Plăci Aniversare - România 100", plin de emoţiile acestui eveniment a mărturisit că deplasarea în Austria cu acest prilej a meritat cu adevărat, îndemnând audienţa la păstrarea memoriei înaintaşilor şi la păstrarea identităţii culturale.

Lucrarea extraordinară in bobul de orez, în care Astaluş a sculptat portretul marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu, şi se află la muzeul din Sydney, precum şi recordul mondial câştigat prin confecţionarea în sticlă a unei corăbii în dimensiune de doar 16 mm, sunt doar două din lucrările realizate de sculptorul Astaluş. 

În această lună se va realiza un eveniment similar în comunităţile de români din Spania, eveniment de care suntem siguri că românii de acolo se vor bucura, beneficiind şi ei de plăca aniversară "Centenar 1918-2018". 

Foto: ww.rgnpress.ro