Dezbatere „Historia”, ora 11 00: Când se vor sătura românii de propagandă? jpeg

Dezbatere „Historia”, ora 11.00: Când se vor sătura românii de propagandă?

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 5 iunie 2015

Cam de un secol încoace, adică dinainte de Primul Război Mondial, românii se hrănesc zilnic cu propagandă. Dimineaţa, sorbind cafeaua cu ziarul în faţă;la prânz, la o bere pe terasă, flecărind chestiunea zilei;seara, îngurgitând, la un şpriţ lung, politica ţării.

În ziare, cafenele, berării, locante de tot felul, la radio cu galene sau tranzistori, apoi la televizor şi, în sfârşit, pe net, românul a fost un consumator fervent nu atât de reclamă comercială, precum americanii, ci mai ales de scandal, bârfă şi cancan, toate politice. Timpt de o sută de ani, românul verde, ulterior roşu sau portocaliu, s-a hrănit cu propaganda politică, asigurându-şi astfel adrenalina zilnică. Îmbibaţi, intoxicaţi, însetaţi, avizi, repulsivi, dornici, îndrăgostiţi, bolnavi de propagandă.  Nu numai românii, dar toţi concetăţenii noştri planetari nu vor deveni niciodată imuni la propagandă. Aşadar, propaganda este peste tot în jurul nostru-şi nu numai în Rusia d-lui Putin sau în Coreea de Nord a incredibilului tov. Kim Jong Un. Propaganda este în comunicatele de presă ale ministerelor sau în reclama la pastele de dinţi. Propaganda este în băutura pe care o bea un erou de film, în maşina cu care se plimbă sau în ceasul pe care-l poartă – vezi cazul celebrului James Bond, care a  devenit simbol naţional şi agent de vânzări totodată.  

Când se vor sătura românii de propagandă? La această întrebare, dar şi la multe altele va răspunde istoricul Călin Hentea, fost ofiţer PSYOPS, şi Manuel Stănescu, istoric militar, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Plăiaşu, transmisă începând cu ora 11.00 pe site-ul adevarul.ro.