Dezbatere «Historia» la Adevărul Live: Mărăşeşti, clipa de glorie a Armatei Române png

Dezbatere «Historia» la Adevărul Live: Mărăşeşti, clipa de glorie a Armatei Române

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 4 august 2017

Puţine nume proprii rezonează la fel în conştiinţa românilor. Mărăşeşti rămâne un simbol, poate cea mai importantă victorie din istoria noastră, dovada că dorinţa realizării Marii Uniri a fost dublată de vitejie şi spirit de sacrifificiu, jertfele fiind justifificarea cea mai clară a faptului că momentul 1918 nu reprezintă o conjunctură, ci o cauză directă a luptei întregii naţiuni pentru îndeplinirea idealului naţional.

În plus, e unul dintre momentele care, deşi exploatat de istoriografia anilor 1970-1980, şi-a păstrat neştirbită simbolistica, căpătând, de altfel, noi valenţe. Cum a rămas bătălia de la Mărăşeşti în mentalul colectiv al poporului român? Ce importanţă au avut bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz în ansamblul luptelor din Europa în anul 1917? 

La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Constantin Corneanu şi Florin Cristescu, profesor de istorie, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Stoleru  şi transmisă în direct, de la ora 11.00, de site-ul adevarul.ro.