Dezbatere Historia: Istoria recuperării chipului lui Mihai Viteazul | VIDEO jpeg

Dezbatere Historia: Istoria recuperării chipului lui Mihai Viteazul | VIDEO

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 29 octombrie 2021

În urma asasinării voievodului, în august 1601, unul dintre boierii lui credincioşi a reuşit să-i recupereze capul despărţit de trup de ucigaşi şi să-l aducă în ţară unde şi-a găsit odihna la Mănăstirea Dealu. Istoria fascinantă a capului lui Mihai Viteazul nu s-a oprit aici. În Primul Război Mondial a fost evacutat ca un bun de mare preţ al naţiunii şi, din fericire, a putut fi readus în ţară.

La sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, un proiect ştiinţific derulat de Muzeul Municipiului Bucureşti a dus la reconstituirea chipului domnitorului, pornindu-se de la craniu. Reconstituirea a fost realizată de sculptorul Radu Tudor Panait. Rezultatele sunt extraordinare, pentru că particularităţile anatomice ale craniului sunt cu totul deosebite. Cercetătării au descoperit că Mihai Viteazul avea o constituţie cu totul aparte.

Cum arăta voievodul în timpul vieţii sale, dincolo de reprezentările cu care ne-am obişnuit? Ce e cu totul special în înfăţişarea sa? Cum a fost reconstituit chipul domnitorului? Şi o mare enigmă: ce s-a întâmplat cu trupul voievodului, mai pot fi găsite osemintele sale? Discutăm la dezbaterile Historia despre destinul lui Mihai Viteazul şi reconstituirea chipului său, împreună cu doctorul şi profesorul Octavian Buda, cu Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti şi cu istoricul şi autorul Andrei Pogăciaş, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia.