Dezbatere HISTORIA: 70 de ani de la bătălia de la Stalingrad jpeg

Dezbatere HISTORIA: 70 de ani de la bătălia de la Stalingrad

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 16 noiembrie 2012

Într-o vreme în care patriotismul a ajuns vorbă de ocară şi interesul naţional se vinde la tarabă, în direct, la oră de audienţă maximă, revista „Historia“ continuă misiunea pe care şi-a asumat-o:de a aduce în dezbaterea zilei de astăzi cele mai dramatice momente ale istoriei românilor. La 70 de ani de la cea mai mare înfrângere a Armatei Române, revista „Historia“ organizează, azi, la Târgul de Carte Gaudeamus, standul "Adevărul", dezbaterea:"70 de ani de la bătălia de la Stalingrad".

19 noiembrie 1942. Stalingrad. Brusc, liniștea dimineții e aruncată în aer de un puternic baraj de artilerie. Un milion de soldați ruși sunt pregătiți să lanseze un contraatac asupra flancurilor Armatei a 6-a germane, apărate de doar 250.000 de soldați români. Armata 3 română, aflată la Cotul Donului, e supusă unei presiuni enorme. Când bombardamentul încetează, din ceață apar siluetele grosolane ale tancurilor T-34. Diviziile române, „înșirate ca mărgelele pe ață” pe distanțe de sute de kilometri, cedează în fața miilor de tancuri sovietice. Aproape toate sunt distruse și capturate.

Câteva ore mai târziu, iadul se dezlănțuie și pentru Armata 4 română, aflată în Stepa Calmucă. O parte din trupe reuşeşte să se replieze. Dezastrul e complet pentru armata germană, dar mai ales pentru Armata Română:158.854 de morți, răniți și dispăruți. Cei încercuiți organizează puncte de rezistență. Unii vor lupta eroic și vor muri. Mulţi sunt capturați, alții se predau. „Norocoșii” se vor alătura Armatei a 6-a, condusă de Friedrich Paulus, și vor rezista în încercuire până la începutul lui februarie 1943. Pentru prizonieri începe infernul lagărelor sovietice. În drum spre temnițe, mintea soldaților supravieţuitori e măcinată de mii de întrebări. Cum a fost posibil un asemenea dezastru? De ce au luptat soldații români la mii de kilometri depărtare de țară? A fost instruită Armata Română pentru o asemenea bătălie? Care vor fi consecințele înfrângerii pentru cei de-acasă? Vor mai apuca să revină în patrie?

La toate aceste întrebări, și la multe altele, vor răspunde, joi, începând cu ora 17.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus“, standul „Adevărul“, istoricii:Călin Hentea, Dan Falcan, Adrian Cioroianu și jurnalistul Ion Cristoiu. Dezbaterea va fi moderată de Ion M. Ioniţă şi este prilejuită de lansarea numărului special din luna noiembrie al revistei „Historia“:„Stalingrad. Armata Română în infern“.