Descoperiri arheologice în Cetatea Alba Iulia jpeg

Descoperiri arheologice în Cetatea Alba Iulia

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 15 iulie 2011

Arheologii au identificat în apropierea Hotelului Cetate aproximativ zece morminte vechi de peste 400 de ani. În interiorul Cetăţii s-au descoperit în timpul lucrărilor de restaurare ziduri ale clădirii comandamentului castrului roman de la Apulum.

Arheologii de la Muzeul Unirii care supreveghează lucrările de scoatare la lumină a şanţului vestic al Cetăţii au descoperit un grup de morminte de inhumaţie din perioada Evului Mediu dezvoltat (secolele XV-XVI) în zona din apropierea Hotelului Cetate.

„Mormintele au fost descoperite cu un grad foarte scăzut de conservare. Două schelete au fost găsite în poziţii aproximativ nederanjate, în rest fiind găsite resturi şi fragmente de schelete de la alte opt morminte. Au fost recuperate informaţiile arheologice şi recoltate oasele şi inventarul fragmentar pentru analiza de specialitate, în cadrul muzeului“, a spus arheologul Constantin Inel.

Lucrările de decopertare a şanţului vestic din Cetate continuă în ritm alert. Muncitorii de la firmele Florea Grup şi Grup Corint lucrează în trei zone diferite. Proiectul în ansamblu prevede excavarea a sute de mii de metri cubi de pământ care acoperă acum şanţul pe suprafaţa respectivă.

Administraţia locală doreşte astfel să reconstituie integral forma Cetăţii, de dinainte de 1921. O parte a zidului din partea de vest a fost dărâmat în urmă cu 89 de ani, iar şanţul acoperit cu pământ, în timpul lucrărilor de construcţie a Catedralei Încoronării.