Descoperire unicat a civilizatiei maya, făcută în Belize jpeg

Descoperire unicat a civilizatiei maya, făcută în Belize

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 30 ianuarie 2012

In orasul San Ignacio a fost descoperita o gospodarie mayasa din epoca preclasica, din jurul anului 200 i.Hr. S-a gasit o camera mortuara, la o adancime de doi metri sub pamant, provenita de la populatia mayasa care a trait aici.

Descoperirile arheologice nu sunt neobisnuite la Chaa Creek, in Belize, insa cea din aceasta saptamana este iesita din comun:o gospodarie veche a civilizatiei maya, gasita accidental in mijlocul orasului San Ignacio, informeaza PRWeb.

Exista peste 70 de situri arheologice in statiune, a spus administratorul din Chaa Creek, Larry Waight. "A fost foarte interesant sa vin la serviciu si sa ma opresc sa discut cu arheologii, care sapau la doar cateva case de biroul nostru.

Este uimitor cat de densa a fost populatia antica mayasa in jurul zonei Chaa Creek si cum cultura lor a fost prezenta aici", a declarat Waight.

Au fost descoperite diferite fragmente, vase si alte artefacte, inclusiv vase ceramice intregi, instrumente facute din coarne de cerb si obsidian si un schelet uman.

Descoperirea a fost facuta de reprezentantii Institutului de Arheologie din Belize si reprezinta o veche camera de inmormantare a mayasilor, de la sfarsitul perioadei preclasice, in jurul anului 200 i.Hr. Vechii mayasi si-au ingropat mortii sub casele lor, iar ramasitele descoperite au fost gasite la aproximativ doi metri adancime.

"Descoperirea este destul de importanta, deoarece aceasta ne arata ca au existat gospodarii in zona centrului orasului San Ignacio, in timpul primelor doua secole i.Hr.

Aceste gospodarii au fost ale populatiei urbane din Cahal Pech, iar comunitatea a fost numeroasa. Vom continua sa efectuam sapaturi in zona, chiar daca Burns Avenue este artera principala din San Ignacio", a spus dr. Awe Jaime, arheolog.