Descoperire la malul Mării Negre: doi „vampiri” străpunşi cu o lance jpeg

Descoperire la malul Mării Negre: doi „vampiri” străpunşi cu o lance

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 7 iunie 2012

Două schelete umane înjunghiate cu o lance metalică au fost descoperite în această săptămână în localitatea bulgărească Sozopol, situată la Marea Neagră, informează Le Monde.

"Aceste două schelete demonstrează că o credinţă străveche - cea a existenţei vampirilor - s-a menţinut pe teritoriul Bulgariei până în primul deceniu al secolului al XX-lea", a explicat Bojidar Dimitrov, directorul Muzeului Naţional de Istorie.

Potrivit credinţei pagâne, persoanele care au făcut rău în timpul vieţii, trebuiau să fie înţepate în inimă după moarte, pentru a nu se transforma în vampiri. Acest ritual se petrecea în seara înmormântării şi era realizat cu ajutorul unui ţăruş de lemn sau de metal.

De asemenea, sicriele acelora erau batute în cuie. Mai mult, operaţiunea se desfăşura înainte de miezul nopţii pentru că, în caz contrar, persoanele s-ar fi transformat în vampiri, potrivit credinţei populare.

Potrivit lui Dimitrov, în jur de 200 de schelete supuse acestui tratament au fost descoperite pe teritoriul Bulgariei în ultimii ani.