Descoperire în Peru: popcorn vechi de 6 700 de ani jpeg

Descoperire în Peru: popcorn vechi de 6.700 de ani

📁 Antichitate
🗓️ 20 ianuarie 2012

Probabil după 7.000 de ani nimic nu arată prea bine, însă o nouă descoperire făcută de-a lungul coastei peruviene i-a entuziasmat pe arheologi:o formă antică de popcorn. În partea de nord a coastei ţării, în Paredones şi Huaca Prietaa, s-au descoperit boabe de porumb, păstăi, tulpini şi ciucuri ce datează din urmă cu 3000 şi 6700 de ani.

De asemenea, au fost descoperite şi microfosile de porumb la aceste două locaţii. Săpăturile au fost realizate de către o echipă de cercetători de la Universitatea Vanderbilt, Tennessee şi de la Academia Naţională de Istorie din Peru.

Caracteristicile boabelor descoperite sugerează că locuitorii antici ai acestor zone mâncau popcorn şi făină de porumb. Porumbul a fost prima dată cultivat în Mexic în urmă cu 9.000 de ani de la o iarbă sălbatică numită „teosinte”.

Rezultatele acestei cercetări arată că doar câteva mii de ani mai târziu porumbul a ajuns în America de Sud, unde a început să fie cultivat în mai multe varietăţi, care sunt acum extrem de des întâlnite în regiunea Andean. Aceste dovezi indică faptul că în multe zone, porumbul a existat înainte de oale şi „că această experimentare timpurie a porumbului ca şi mâncare nu a fost dependentă de prezenţa oalelor”, spune Dolores Piperno, curator la Muzeul Smithsonian, secţiunea arheologia Lumii Noi.

Doctor Pipernor, spune că această descoperire, cea mai timpurie din America de Sud, este importantă pentru înţelegerea noastră a modului în care boabele şi seminţele antice au evoluat până la sutele de tipuri de porumb din ziua de azi.

Sursa:http://www.financiarul.ro