Descoperire extrordinară în pereţii casei lui Iuliu Maniu  A fost ascunsă acolo de 80 de ani jpeg

Descoperire extrordinară în pereţii casei lui Iuliu Maniu. A fost ascunsă acolo de 80 de ani

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 8 februarie 2016

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu, ce s-au desfăşurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată. O placă de calcar din anul 213 d.Hr, aparţinând împăratului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut drept Caracalla, a fost descoperită recent în peretele casei lui Iuliu Maniu din localitatea salajeană Bădăcin.

Plăcuţa ce datează din epoca romană a fost ascunsă de ochii lumii în urmă cu 80 de ani. Se pare că Iuliu Maniu a salvat placa găsită de nişte ţărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934.

Şase astfel de plăci au fost inscripţionate în anul 213 pentru vizita imperială de la Porolissum, din care, până astăzi, au fost păstrate doar trei. Se presupune că acestea au fost puse la intrările cetăţii.

Două dintre acestea se află la Muzeul din Zalău, iar una  a fost salvată în anul 1934 de către Iuliu Maniu, care a înţeles valoarea acesteia, şi pentru a o feri de intemperii, a zidit-o în peretele verandei casei de la Bădăcin, unde se află şi astăzi, în stare foarte bună de conservare.

placa maniu 09325500 jpg jpeg

Placa este inscripționată cu mesajul:”Imp(erator) Caes(ar) M(arcus) Aur(elius) Antoni-nus pius Aug(ustus) felix Part(h)i-cus maximus pontifex max(imus) Brit(annicus) max(imus) trib(uniciae) pot(estatis) 5 XVI imp(erator) II co(n)s(ul) IIII p(ater) p(atriae) pro-co(n)s(ul) fecit”, în traducere:“Împăratul Caesar, Marcus Aurelius Antoninus, cel pios, Augustus, cel fericit, mare învingător al parților, mare preot, mare învingător al britannilor, investit cu puterea tribuniciana pentru a 16-a oară, aclamat imperator (învingător) de două ori, consul de patru ori, părinte al patriei, proconsul, a făcut (aceasta)”.

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu, ce s-au desfăşurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată, placa fiind acum vizibilă din exterior, potrivit arheologilor din Zalau. De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă.

Casa de la Bădăcin a fostului premier al României a fost construită de tatăl lui Iuliu Maniu și a fost lăsată, prin testament, Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei. Proprietatea a fost naționalizată și din motive ce țin de regimul juridic al terenului și de tot soiul de chichițe administrative, nu a ajuns nici până astăzi la Episcopie, aparținând Consiliului Județean și Primăriei Pericei. Casa a fost concesionată pe 50 de ani Parohiei Greco-Catolice Bădăcin care, însă, nu are resursele financiare pentru a efectua lucrările de reabilitare și nici nu poate obține finanțări nerambursabile din cauza regimului juridic nerezolvat al proprietății. Costul lucrărilor se ridică la aproximativ 350.000 de euro.