Descoperire arheologică: schelet din secolul XVI într o casă bântuită jpeg

Descoperire arheologică: schelet din secolul XVI într-o casă bântuită

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 18 noiembrie 2011

În timp ce săpa în subsolul unei case din 1900 de pe strada Ana Aslan, un muncitor a dat peste un schelet uman. Casa este aceeaşi în care, în urmă cu doi ani, o brăileancă pasionată de paranormal a fotografiat nişte umbre pe care le-a asemănat cu fantomele.

Imobilul de pe strada Ana Aslan, nr. 27-29 a intrat în reabilitare, fiind în proprietatea Consiliului Judeţean, în urmă cu câteva luni, în cadrul proiectului "O poartă spre patrimonial cultural brăilean", cu finanţare europeană în valoare de aproape 10.000.000 lei.

"Brăila, un imens cimitir"

Miercuri, muncitorii au început să sape într-un subsol, iar lui Ionuţ Mustaţă, de 24 de ani, i-a revenit misiunea de a scoate pământul dintr-un beci asemănător cu o hrubă. "Am săpat, am săpat şi, la un moment dat am găsit un craniu. Toată camera era înfundată cu pământ, am anunţat inginerul imediat, am continuat să săpăm şi am găsit şi restul scheletului. Nu m-am speriat, mi-am dat seama că-i ceva vechi, că nu-i recent", ne-a povestit Ionuţ Mustaţă, muncitorul care a făcut descoperirea.

"Cert este că e o descoperire arheologică. Brăila e un imens cimitir. Lângă schelet s-au găsit şi trei discuri ceramice ornamentale. Nu mai sunt urme de lemn, coşciug, pe acest loc a mai fost o casă. Descoperirea e o dovadă că, în Evul Mediu, morţii erau îngropaţi de îndată, în proximitatea caselor. Dar, morminte vechi s-au găsit şi pe Campiniu şi în Grădina Mare, nu e o chestiune excepţională", ne-a declarat Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei.

Brăileanca Manuela Chiroşcă spune că a realizat acele fotografii chiar în zona subsolului în care s-a făcut descoperirea. Potrivit directorului Muzeului Brăilei, Ionel Cândea, scheletul datează de la sfârşitul secolului 16, începutul secolului 17, iar casa a fost construită în secolul 19.

Mai mult:"În anul 1923, casa era proprietatea statului german, fiind folosită de cei aflaţi în misiune consulară la Brăila. Legenda spune că, după ce naziştii au venit la putere, aici ar fi fost asasinat un oarecare Wolfmann, posibil evreu german. Eu sunt pasionată de paranormal şi în urmă cu doi ani am făcut acele poze acolo", susţine Manuela Chiroşcă, tânăra care chiar vrea să realizeze un film despre fantomele din Brăila. Pe de o parte, este de notorietate deja faptul că, în Brăila, tot pe Ana Aslan, unde se află căminul de bătrâni, este aşa-numita Casă cu Fantome, casă despre care s-a scris mult, existând chiar mărturii ale unor oameni care au descoperit acolo cadavrul unei femei, zidit în subsol.

Sursa:http://www.adevarul.ro