Descedenții lui da Vinci se află printre noi: cine sunt ei? jpeg

Descedenții lui da Vinci se află printre noi: cine sunt ei?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 12 mai 2016

Istoricii italieni care au cercetat genealogia familiei da Vinci au anunțat că au descoperit 35 de persoane despre care pot spune că sunt rudele marelui savant al Renașterii, Leonardo da Vinci. Printre ei se numără și faimosul regizor Franco Zeffirelli.

Elena Calosi, arhictect, este și ea pe listă. Întrebată cum se simte acum că a aflat că se trage din familia da Vinci, Calosi a declarat că „Evident, sunt surprinsă, dar totodată foarte fericită pentru bunica mea, care nu mai e printre noi, care era mândră să poarte numele Vinci.” 

Descoperirea a fost anunțată luna trecută, la Florența, de către istoricii care au reconstituit genealogia lui Leonardo da Vinci. Bazându-și cercetarea pe studiul unor documente din Italia, Franța și Spania, cei doi au făcut tot ce au putut în lipsa accesului la analize ADN, în condițiile în care rămășițele lui Leonardo da Vinci sunt dispărute.

Giovanni Calosi, un alt presupus descendent al lui da Vinci, a declarant La Stampacă mama sa povestea că existau în familie documente și scrisori vechi scrise invers, care puteau fi citite doar în oglindă – o tehnică ce amintește de unele scrieri ale lui Leonardo. „Nu am dat niciodată vreo importanță acestor documente, care s-au pierdut sau au fost vândute. Ceea ce credeam a fi o simplă legendă transmisă din generație în generație s-a dovedit a fi adevărat”, a spus el.

Pentru Franco Zeffirelli, regizorul unor filme cunoscute precum Romeo și Julietasau Îmblânzirea scorpiei, această revelație nu a fost tocmai o surpriză. Zeffirelli este fiul lui Ottorino Corsi, născut și crescut în Toscana, la Vinci. În 2007, când regizorul a acceptat premiul „Leonardo” acordat de statul Italian, Zeffirelli a declarat că familia sa, Corsi, este descedenta lui da Vinci. Ceea ce jurnaliștii au luat atunci drept glumă s-a dovedit acum a fi adevărat.