Autor 1641 vizualizări


Partidul Democrat a depus luni, în Camera Reprezentanţilor, un act de inculpare a lui Donald Trump, o primă etapă către deschiderea oficială, săptămâna aceasta, a unei a doua proceduri în vederea destituirii preşedintelui american în exerciţiu, pe care-l acuză de „incitare la violenţă” în cazul luării cu asalt a Capitoliului, relatează adevarul.ro

În paralel, democraţii, care deţin majoritatea în camera inferioară a Congresului, au prezentat o altă rezoluţie, prin care îi cer vicepreşedintelui american Mike Pence să-l demită pe Donald Trump din funcţie, invocând al 25-lea Amendament al Constituţiei americane, prin care un preşedinte poate fi înlăturat pe motiv că este „inapt”. Un republican s-a opus adoptării imediate a acestei rezoluţii. La rândul său, Mike Pence refuză deocamdată să facă acest lucru. Un vot în sesiune plenară urmează să aibă loc marţi.

Totuşi, destituirea lui Trump este puţin probabilă până la 20 ianuarie, când îi expiră mandatul de preşedinte. În schimb, miliardarul newyorkez ar urma să rămână în istorie ca primul preşedinte american vizat de două proceduri de destituire în timpul mandatului. Acum un an Trump a scăpat de destituire în Senat, pe atunci dominat de republicani, în urma unor acuzaţii de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului.