Demiterea unui general pe timp de război, decizie rară, dar nu fără precedent în istoria SUA jpeg

Demiterea unui general pe timp de război, decizie rară, dar nu fără precedent în istoria SUA

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 25 iunie 2010

Demiterea unui general în plin război este o decizie rară, dar nu fără precedent în istoria Statelor Unite, mai mulţi preşedinţi americani făcând acest pas în momentul în care nu au mai avut încredere în comandantul lor militar, informează Mediafax.

Preşedintele Abraham Lincoln şi generalul George McClellan 

Abraham Lincoln este primul care se distanţează de comandantul lui militar, în timpul Războiului de Secesiune dintre Nord şi Sud. George McClellan, comandant general începând din 1861, se arată prea prudent. El supraestimează în mod sistematic forţele sudiste şi manifestă reticenţă în mobilizarea trupelor sale împotriva armatei confederate care încercuise Washingtonul. McClellan se pronunţă şi împotriva emancipării sclavilor şi îl consideră pe preşedinte "un babuin bine intenţionat". Lincoln îl demite pe general în martie 1862.

Preşedintele Harry Truman şi generalul  Douglas MacArthur

Generalul Douglas MacArthur, legenda celui de-al Doilea Război Mondial, este numit comandant al forţelor ONU după invadarea Coreei de Sud de către Coreea de Nord în iunie 1950. Iniţial, el reuşeşte să îi respingă pe nord-coreeni dincolo de paralela 38. În contextul intrării în război a Chinei alături de Coreea de Nord, MacArthur consideră abordarea Washingtonului prea timidă. El ignoră o propunere de armistiţiu pe care Truman i-o trimite la 20 martie 1951, fixând, din contră, un ultimatum Chinei. Preşedintele, foarte nemulţumit, mărturiseşte:"Niciodată nu m-am mai înfuriat aşa". După câteva zile, McArthur trimite în Congres o scrisoare prin care îl critică pe Truman. Acesta din urmă îl demite pe general la 11 aprilie.

Generalii  Westmoreland, Casey şi McKiernan

După ce a comandat forţele americane din Vietnam în perioada 1964-1968, generalul William Westmoreland a fost ridicat la rangul de şef de Stat Major al Armatei, ca recompensă pentru rezultatele ofensivei de la Tet.

Generalul George Casey, actualul şef de Stat Major al Armatei, a fost înlocuit de generalul David Petraeus în Irak în 2006, într-un moment în care ţara părea să fi căzut într-o spirală a violenţei şi în haos.

În Afganistan, generalul David McKiernan fusese înlocuit de Stanley McChrystal, în numele unei "noi abordări" a administraţiei Obama, care şi-a început mandatul în ianuarie 2009.