De la Che Guevara la Nicolae şi Elena Ceauşescu: Precedente celebre de exhumare a unor lideri jpeg

De la Che Guevara la Nicolae şi Elena Ceauşescu: Precedente celebre de exhumare a unor lideri

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 noiembrie 2012

Exhumarea osemintelor fostului lider istoric palestinian Yasser Arafat, marţi, urmează să permită, în baza prelevărilor efectuate, elucidarea cauzelor morţii acestuia, relatează AFP, care prezintă câteva precedente celebre de exhumare a unor lideri.

  • SALVADOR ALLENDE:Osemintele fostului preşedinte socialist din Chile sunt exhumate pe 23 mai 2011 pentru a se stabili adevărul cu privire la circumstanţele morţii sale, la 11 septembrie 1973. Experţi medicali chilieni acreditează, la 19 iulie 2011, ipoteza oficială care stabileşte că Allende s-a sinucis prin împuşcare în palatul prezidenţial din Santiago, bombardat de armată în cursul unei lovituri de stat a generalului Augusto Pinochet.
  • NICOLAE şi ELENA CEAUŞESCU:Osemintele fostului dictator român (1965-1989) şi ale soţiei sale sunt exhumate pe 21 iulie 2010 pentru efectuarea unor teste ADN cerute de fiul şi ginerele lor. Aceste teste confirmă că este vorba despre Nicolae şi Elena Ceauşescu, executaţi prin împuşcare la 25 decembrie 1989.
  • SIMON BOLIVAR:Rămăşiţele eroului independenţei Americii Latine sunt exhumate la 16 iulie 2010 în vederea stabilirii autenticităţii şi cauzelor exacte ale morţii acestuia, la solicitarea preşedintelui venezuelean Hugo Chavez. Osemintele sunt autentificate pe 25 iulie 2011, dar expertiza nu furnizează nicio concluzie definitivă cu privire la cauzele decesului. Potrivit unor istorici, Bolivar a murit în 1830 de tuberculoză, în Columbia. Chavez a sugerat că acesta ar fi putut să fi fost asasinat.
  • JUAN PERON:Corpul fostului preşedinte argentinian, ales în 1946 şi reales în 1951 şi 1973, este exhumat în octombrie 2006, la Buenos Aires, şi transferat la fosta sa reşedinţă rurală de la San Vincente, în vederea efectuării unui test de paternitate, la solicitarea unei femei în vârstă de 72 de ani. Testele ADN arată că Martha Holgado nu este fiica sa. Peron, căsătorit în trei rânduri, nu a avut copii recunoscuţi oficial.
  • ERNESTO CHE GUEVARA:În iulie 1997, după 30 de ani de incertitudini, osemintele liderului argentinian de gherilă, care a participat la revoluţia din Cuba alături de Fidel Castro, sunt exhumate şi identificate în mod oficial. Ele au fost descoperite într-o groapă comună, în apropierea pistei aerodromului de la Vallegrande, în sud-estul Boliviei. Che, capturat de către armata boliviană şi executat în octombrie 1967, a fost înhumat pe teritoriul Cubei, în Mausoleul de la Santa Clara, alături de tovarăşi de arme.
  • HAILE SELASSIE:Rămăşiţele ultimului împărat al Etiopiei sunt descoperite în februarie 1992 şi exhumate dintr-o groapă, la Addis-Abeba, unde au fost aruncate de către lideri ai revoluţiei din 1974. Abia în noiembrie 2000, la 25 de ani după asasinarea sa în circumstanţe misterioase, Negus este înhumat într-o biserică din Addis-Abeba, în prezenţa familiei imperiale.
  • Corpul lui LEE HARVEY OSWALD, presupusul asasin al preşedintelui american John Fitzgerald Kennedy, este exhumat în 1981 la solicitarea unui avocat britanic, Michael Eddowes, care afirma că adevăratul asasin este un agent rus, substituit cu Oswald. Autopsia a confirmat că trupul de la Fort Worth (Texas) era al lui Oswald.
  •  
  •