De ce nu l au ascultat pompierii francezi pe Donald Trump și nu au aruncat cu apă din avioane  «Totul ar fi fost zdrobit» jpeg

De ce nu l-au ascultat pompierii francezi pe Donald Trump și nu au aruncat cu apă din avioane. «Totul ar fi fost zdrobit»

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2019

Președintele SUA, Donald Trump, îi sfătuia, luni seara, pe pompierii francezi să arunce din avioane apă asupra incendiului ce afecta catedrala Notre-Dame. „Poate ar fi trebuit folosite cisternele aeriene", scria pe Twiter Donald Trump. 

Locotenent-colonelul Michaël Bernier din cadrul Securității civile franceze i-a răspuns, marți, președintelui american. „Este ca și cum ai fi jucat bowling cu catedrala, totul s-ar fi prăbușit", a spus Michaël Bernie.  „Un Canadair înseamnă o cisternă cu 6.300 litri de apă. Echivalentul unui bloc de beton de 3 tone, lansat cu 250 km/h, cele două turnuri riscau să se prăbușească, a precizat acesta. „Tehnic este imposibil, irealizabil și cu siguranță total inutil". Rezervat zonelor nelocuite, astfel de lansări de mari cantități de apă sunt imposibile în zonele urbane, și cu atât mai mult într-un oraș cu densitatea Parisului.  „Imobilele vecine ar fi fost atinse de blocurile de piatră proiectate, să nu mai vorbim că înainte ar fi trebuit evacuat tot locul”, a adugat Bernier. Chiar și cu un elicopter care nu transportă decât 1.500 de litri de apă, departe deci de volumul îmbarcat pe Canadair, pagubele ar fi fost considerabile: „S-ar fi prăbușit naosul, nu ar mai fi existat contraforturi". 

„Lansarea de apă din avioane asupra unui astfel de edificiu ar fi antrenat prăbușirea în integralitate a structurii", a scris luni seara, pe Twitter, Securitatea civilă.  În Statele Unite, ideea unor astfel de lansări de apă a fost testată asupra unui camion în flăcări, pe un drum, povestește locotenent-colonelul Bernier: "După, nu a mai rămas nimic, totul a fost zdrobit".