„Daţi un ban pentru Caraiman ” După 86 de ani, cea mai înaltă cruce de pe un munte are nevoie de reparaţii majore jpeg

„Daţi un ban pentru Caraiman.” După 86 de ani, cea mai înaltă cruce de pe un munte are nevoie de reparaţii majore

📁 Patrimoniu
🗓️ 10 aprilie 2014

Celebra cruce de pe Caraiman are nevoie de reparaţii majore, pentru prima dată din 1928. Lucrarea este complexă, întrucât monumentul se află într-o avansată stare de degradare. Municipalitatea trebuie să facă rost de aproximativ 2 milioane de euro, bani pe care speră să îi obţină din fonduri externe.

Proiectul presupune restaurarea monumentului, dar şi realizarea unui muzeu, a unei platforme de belvedere suspendate şi a unor instalații moderne de vizionare şi filmare.

Specialiştii din cadrul primăriei spun că, de la inaugurarea din 1928, Crucea de pe Caraiman nu a avut nici măcar o reparație majoră. Acum se va încerca folosirea aceloraşi materiale cu care s-au realizat postamentul şi partea metalică.

Totodată, autorităţile au demarat campania „Daţi un ban pentru Caraiman”, prin care oricine poate dona bani pentru lucrările de reparaţie a crucii.

Monumentul a intrat de curând în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce construită pe un vârf de munte. Are o înălţime totală de 39, 5 metri şi a fost construit în memoria eroilor români din Primul Război Mondial.

Sursa:Digi24