Daltă folosită la construcția Zidului Plângerii – descoperită de arheologii israelieni jpeg

Daltă folosită la construcția Zidului Plângerii – descoperită de arheologii israelieni

📁 Antichitate
Autor: Radu Cristian Neguț
🗓️ 25 aprilie 2014

O daltă veche de aproximativ 2000 de ani, bănuită că a fost folosită la construcția Zidului Plângerii, a fost descoperită de arheologii israelieni, împreună cu alte obiecte aparținând acelei perioade. Aceste obiecte, descoperite la baza zidului, printre care un clopot de aur, vase de gătit, dar și o sabie romană, ar demonstra că zidul nu a fost construit de regele Irod, cum se credea.

            Arheologul Eli Shukron, care a descoperit dalta vara trecută, crede că ea a fost folosită de un meșter pietrar care lucra la structurile superioare ale zidului. În timpul lucrului, acesta ar fi scăpat-o, pierdându-se printre moloz, explicând descoperirea uneltei prin molozul vechi de 2000 de ani din preajma zidului.

            „Oamenii vin și sărută aceste pietre sfinte în fiecare zi, însă cineva le-a cioplit și le-a dat forma pe care o au ele acum. Acei oameni erau muncitori și meșteri, care s-au folosit de unelte precum această daltă pentru a construi acest zid. Acum, pentru prima dată, putem nu numai să atingem acel zid, dar putem să atingem una din uneltele folosite la construcția lui” spune arheologul israelian. Deși Autoritatea Israeliană de Antichități (AIA) nu a confirmat afirmațiile domnului Shukron, acesta este ferm convins de faptul că dalta descoperită a fost folosită la construcția zidului celui de al Doilea Templu.

            Arheologul a descoperit, pe lângă această daltă, un număr de monede antice, emise cu zeci de ani după moartea regelui israelian căruia i-a fost atribuit construcția celui de-al Doilea Templu. Acest lucru l-a făcut pe Eli Shukron să creadă că zidul a fost construit de unul din urmașii lui Irod. AIA nu a comentat nimic referitor la descoperirile sau afirmațiile arheologului, aștepând rezultatele analizelor desfășurate asupra inventarului arheologic, printre care și dalta.